V Evropě je jen pět klubů, které dokázaly vyhrát hlavní kontinentální klubové soutěže, tedy Pohár mistrů evropských zemí, Ligu mistrů UEFA a Pohár UEFA (dnes Evropská liga UEFA). Ajax Amsterdam je jedním z nich.

Vznik klubu

Fotbalový klub Ajax Amsterdam vznikl v roce 1900, aby v roce 1911 poprvé postoupil do nizozemské nejvyšší soutěže. O šest let později, v roce 1917, získal svou první velkou trofej - KNVB Beker, nizozemský národní pohár. V další sezóně získal i svůj první prvoligový titul, který v následující sezóně obhájil. Zároveň jej jako jediný klub v Nizozemí získal bez jediné porážky v sezóně.

Bylo jasné, že v Nizozemí je s Ajaxem třeba už nastálo počítat, ale klub byl stále jen silným regionálním týmem, ve dvacátých letech získal tři tituly v Eerste Klasse West division. Nedařilo se mu ale prorazit na celostátní scéně. Změnu přinesly až třicátá léta, ve kterých klub získal pět titulů a stal se nejúspěšnějším klubem dekády.

Klub přidal další vítězství v národním mistrovství i poháru ve čtyřicátých letech, titul v ročníku 1946/47 byl poslední, který tým získal pod vedením anglického trenéra Jacka Reynoldse, který byl u všech triumfů již od roku 1917.

Od úspěchu k úspěchu

V roce 1956 vznikla nizozemská profesionální nejvyšší soutěž Eredivisie, jejím zakládajícím členem byl pochopitelně i Ajax. V následujícíh letech až do současnosti, se Ajax stal společně s PSV Eindhoven a Feyenoordem jedním ze tří pilířů nizozemského fotbalu a nejúspěšnějším týmem v zemi vůbec.

Už první titul v nové soutěži si pro sebe získal právě Ajax. Padesátá a šedesátá léta, byť lemovaná úspěchy, byla stále jen předzvěstí totální dominance klubu na konci šedesátých a na počátku sedmdesátých let.

V roce 1965 se trenérem klubu stal Rinus Michels, bývalý hráč klubu. Týmu naordinoval totální fotbal, každý hráč musel být schopný hrát na kterékoliv pozici. A Ajax válcoval soupeře. Možná ještě významější než příchod Michelse byl o rok dřív debut teprve sedmnáctiletého Johana Cruyfa v dresu Ajaxu.

Tihle dva stáli u nejúspěšnějšího období amsterdamského klubu. Klub sbíral tituly a v roce 1971 poprvé ovládl Evropu – získal Evropský pohár a Johan Cruyff se stal evropským Fotbalistou roku. Na trenérskou židli usedl Stefan Kovács, Michels zamířil do Barcelony.

Hned v první sezóně získal Kovács treble – domácí titul, domácí pohár a Evropský pohár. V roce 1972 získal Ajax i Interkontinentální pohár a o rok později svoji dominanci korunoval třetím evropským titulem v řadě, to dokázal před ním naposledy Real v padesátých letech.

V roce 1973 získal Michels Cruyffa pro "svoji" Barcelonu a Kovács zamířil trénovat francouzskou reprezentaci. Bylo jasné, že Ajax čeká ústup ze slávy.

Moderní Ajax

Ačkoliv v Ajaxu už nikdy neprožili žeň úspěchu obdobnou té z přelomu šedesátých a sedmdesátých letech, natrvalo do stínu neustoupili nikdy. Johan Cruyff se ještě před koncem kariéry do klubu vrátil jako hráč a po boku mladíků, pozdějších hvězd klubu i národního týmu, Marco van Bastena a Franka Rijkaarda získal s Ajaxem dva ligové tituly. Další úspěchy už Cruyff s klubem přidal jako trenér.

Ajax se nestal jen synonymem úspěchu a výkladní skříní nizozemské kopané. Jméno klubu je také spjato s vynikající prací s mládeží. Akademie Ajaxu dodala evropské kopané kopu vybroušených klenotů. Akademií klubu prošli již zmiňovaní Johan Cruyff, Marco van Basten a Frank Rijkaard, dále například bratři De Boerovi, Edwin van der Sar, Clarence Seedorf, Edgar Davids, Michael Reiziger, Dennis Bergkamp, Rafael van der Vaart, Patrick Kluivert, Wesley Sneijder, Maarten Stekelenburg a Nigel de Jong. Toto rozhodně není úplný výčet, ale jako příklad kvality práce s mládeží je to snad zcela postačující.

Klubové symboly

Hráči klubu původně nastupovali v černých dresech s červenou stuhou kolem pasu, později je nahradily dresy v červenobílé kombinaci, které zrcadlí barvy města Amsterdamu. Dnešní vzhled dresu pochází z roku 1911 a byl inspirován dresem londýnského Arsenalu.

Ve znaku klubu byl do roku 1928 hráč fotbalu v klubovém dresu, od tohoto roku jej zdobí profil bájného řeckého Ajaxe, hrdiny bitvy o Tróju. Tento profil je od roku 1990 tvořen jedenácti jednoduchými liniemi, které mají symbolizovat počet hráčů na hřišti.

Úspěchy AFC Ajax Amsterdam

  • 34 domácích mistrovských titulů
  • 19 vitězství v domácím poháru
  • 8 domácích superpohárů
  •  4 vítězství v Lize mistrů/Evropském poháru
  • 1 vítězství v Poháru UEFA
  • 1 vítězství v Poháru vítězů poháru
  • 2 vitězství v Interkontinentálním poháru
  • 2 vítězství v Superpoháru UEFA
  • čtyřikrát Evropský tým roku
  • pětkrát holandský Sportovní tým roku
  • v anketě FIFA klub století skončil Ajax pátý
  • v anketě magazínu Kicker ve stejné kategorii skončil klub druhý