Sezónou 2016/17 uzavřela Premier League dvacet pět let svého trvání. Jak vlastně vznikla a co za tu dobu přinesla?

Předehra

Po úspěšných sedmdesátých letech nastala v druhé polovině let osmdesátých pro anglický fotbal takřka doba temna. Zastaralé stadiony, vlna chuligánství, vyloučení z evropských soutěží po bruselské tragedii, to vše odstavilo kolébku fotbalu na druhou kolej. Jen se závistí mohly anglické kluby sledovat návštěvy a výnosy španělské La Ligy nebo italské Serie A.

Karta se začala obracet až na počátku devadesátých let – na Mistrovství světa 1990 v Itálii pronikla Anglie do semifinále, anglické kluby se vrátily do evropských pohárů a už v roce 1991 získal Manchester United Pohár vítězů poháru. Taylorova zpráva navíc nastavila nové bezpečnostní parametry stadionů, které měly zároveň přinést vyšší úroveň komfortu pro diváky.

Na konci osmdesátých let prudce vzrostla důležitost prodeje televizních práv. Ještě v roce 1986 inkasovala Fotbalová liga za dvouletou smlouvu 6,3 milionu liber, o dva roky později za čtyřletá práva prodaná společnosti ITV získala liga 44 milionů liber. Z této částky inkasovaly top kluby plných 75%, protože desítka top klubů pohrozila odchodem a vytvořením vlastní soutěže.

Vznik Premier League

Fotbalové lize (souhrnné označení pro čtyři nejvyšší soutěže v Anglii) se myšlenka samostatné soutěže pochopitelně moc nelíbila, ale top kluby už nebyly k zastavení. Myšlenka vytvořit nejvyšší soutěž, která bude moct samostatně jednat o prodeji televizních práv a sponzorských smlouvách, spojovala i fotbalové rivaly. Top kluby navíc souhlasily s tím, že příjem soutěže se bude rozdělovat víceméně rovnoměrně mezi všechny účastníky.

Nová soutěž musela mít podporu Fotbalové asociace. Nejobratnějším vyjednávačem byl David Dein z Arsenalu, a právě ten jednání s asociací vedl. Dein obratně využil aktuálně nepříliš přátelských vztahů Fotbalové asociace s Fotbalovou ligou a představil vznik nové soutěže jako možnost oslabit vliv Fotbalové ligy a umožnit anglickým klubů vyrovnat se evropské konkurenci.

A tak v roce 1992 všechny kluby jednotně opustily organizaci Fotbalové ligy a 27. 5. 1992 vznikla společnost Premier League. Po 104 letech měla najednou Fotbalová liga jen tři soutěže a nad nimi nově stála FA Premier League.

1091

Historie, rekordy, čísla Premier League

Za dvacet pět let hrálo Premier League 47 klubů. Jen šest klubů se zúčastnilo všech ročníků – Arsenal, Chelsea, Everton, Liverpool, Manchester United a Tottenham Hotspurs. Čtyři kluby si Premier League zahrály pouze jednou – Barnsley, Blackpool, Cardiff a Swindon .

Za čtvrtstoletí vyhrálo titul v Premier League pouhých šest klubů – Arsenal FC, Blackburn, Chelsea FC, Leicester, Manchester United a Manchester City. V historické tabulce získaných bodů vede Manchester United, následovaný Arsenalem a Chelsea.

Nejvíce gólů a nejproduktivnější hráčí

Kořením fotbalu jsou samozřejmě góly. Dvacet šest hráčů vstřelilo v Premier League více než 100 branek, nejvíce fenomenální Alan Shearer (260). Následuje Wayne Rooney se 198 zásahy, který velmi pravděpodobně před koncem kariéry překoná dvoustovku, ale na Shearerův rekord dosáhne jen stěží.

Alan Shearer je také autorem nejvíce hattricků v soutěži – jedenácti. Rekordem v jediném zápase je pět branek, kromě Shearera na tuto metu dosáhli ještě Andrew Cole, Jermain Defoe, Dimitar Berbatov a Sergio Agüero. Defoe to dokonce v listopadu 2009 za Tottenham proti Wiganu dokázal za jediný poločas.

Rekord v po sobě jdoucích zápasech se vstřelenou brankou drží Jamie Vardy, na podzim roku 2016 to dokázal v 11 utkáních v řadě. A na závěr jeden opravdu úctyhodný zápis – Ryan Giggs dokázal vstřelit alespoň jednu branku v 21 po sobě jdoucích sezónách.

V jediném zápase jsou rekordním počtem 4 asistence. Z pěti hráčů, kteří to dokázali, byli čtyři v dresu Arsenalu (Bergkamp, Reyes, Fabregas, Cazorla). Tím jediným další byl Adebayor v dresu Tottenhamu, který ale před tím několik let za Arsenal hrál.

1013

Nejvíce odehraných utkání

Ryan Giggs drží také rekord v počtu odehraných utkání (632) a asistencích (162). Železným mužem Premier League se stal Bob Friedel – odehrál 310 utkání v řadě.

Nejvíce trestů

Nejvíce žlutých karet (119) dokázal posbírat Gareth Barry, v červených vedou s osmi Duncan Ferguson, Patrick Vieira a Richard Dunne. Richard Dunne je mimochodem i držitelem smutné rekordu v počtu vstřelených vlastních gólů, celkem jich bylo 10.

Nejlepší brankáří Premier League

A nyní se podíváme mezi tři tyče. Nejvíce čistých kont udržel Petr Čech (190) a nejspíše ještě nějaké přidá. V počtu čistých kont v jediné sezóně drží rekord společně právě Petr Čech a Edwin van der Sar. A Petr Čech má i další sdílený rekord, stejně jako Joe Hart dokázal čtyřikrát vyhrát cenu pro gólmana s nejvíce čistými konty v sezóně.

Klubové rekordy v Premier League

V klubových rekordech najdeme neméně zajímavostí. Rekord v domácí neporazitelnosti drží Chelsea. Ze Stamford Bridge udělali Blues od února 2004 do října 2008 na 86 zápasů nedobytnou pevnost.

Chelsea také dokázala v ročníku2009/10 vstřelit za jedinou sezónu 103 gólů, na druhé straně žebříčku se krčí Derby County s pouhými 20 zásahy za sezónu 2007/08, po které Derby s pouhými 20 body řady prvoligistů opustilo.

Nejdelší sérii bez porážky předvedl Arsenal od května 2003 do října 2004, celkem 49 utkání. Arsenal je také jediný tým, který dokázal vyhrát ligu bez porážky.

 

 

Kategorie: Premier League