Londýnský Arsenal aktuálně sídlí na jednom z nejmodernějších stadionů v Evropě, ale vždy to tak nebylo. Kde Kanonýři bavili fanoušky v minulosti?

Z Psího ostrova na Emirates Stadium

Manor Ground

První zápas, ještě jako Dial Square FC, odehrál tým v prosinci roku 1886 na Isle of Dog. S potřebou stálého hřiště našel klub, v tu chvíli nesoucí jméno Royal Arsenal, útočiště v Plumsteadu v jihovýchodním Londýně. Na hřišti Sportsman Ground, pojmenovaném po blízké hospodě, hrál přes šest měsíců. Po poničení hřiště záplavami se přesunul na Manor Ground.

Na Manor Ground nebyly žádné tribuny a diváci často sledovali zápasy z provizorních tribun tvořených vypůjčenými nákladními vagóny. V roce 1890 se Royal Arsenal přesunul na pohodlnější Invicta Ground, s tribunami a šatnami pro hráče. To jim bylo domovem po tři roky, během kterých se klub zprofesionalizoval a přejmenoval na Woolwich Arsenal. Poté pronajímatel zvedl nájem a klub využil příjmu z vydaných akcií, koupil Manor Ground a postavil na něm jednoduché tribuny. V premiérové sezóně na novém hřišti byla průměrná návštěva 6000 diváků.

Na Manor Ground hrál Arsenal zápasy dalších dvacet let, klub dostavěl další tribuny a některé zápasy sledovalo až 20000 diváků. Návštěvy ale postupně klesaly, i díky tomu, že Manor Ground stálo v industriální čtvrti s minimem stálých obyvatel. V roce 1910 čelil Arsenal hrozbě bankrotu. Průměrné návštěvy kolem 11000 diváků (Chelsea v té době sledovalo průměrně 28000 fanoušků) nestačily pokrýt náklady klubu. Zdálo se, že s Arsenalem je konec.

Highbury

Klub zachránil Sir Henry Norris, realitní magnát a člen vedení Fulhamu. Po neúspěšném pokusu oba kluby spojit, našel pro Arsenal nový stadion – legendární Highbury. Arsenal odehrál v dubnu 1913 poslední utkání na Manor Ground a poté se přestěhoval na sever, přes celý Londýn.

Stejně jako mnoho dalších stadionů, i Highbury bylo dílem architekta Archibalda Leitcha. Stadion stál 125,000 liber a první zápas na něm proběhl ještě před finální dostavbou, v září 1913 Arsenal porazil v druholigovém zápase Leicester Fosse 2:1.

Highbury prošlo dvěma zásadními přestavbami, ta první proběhla ve 30. letech, ve stylu art deco. Druhá přestavba následovala v letech devadesátých a byla ovlivněna tzv. „Taylorovou zprávou“, která po tragédie na Hillsborough doporučovala přestavět všechna místa na tribunách na místa k sezení. Highbury tak mělo pouhých 38149 míst a vzhledem k poloze v husté zástavbě a k památkové ochraně východní tribuny nezbýval žádný další prostor pro růst kapacit bez vynaložení finančních prostředků v astronomické výši. V  listopadu 1999 vedení klubu rozhodlo, že Arsenal potřebuje nový stadion a začalo s přípravou nového svatostánku fotbalu s kapacitou 60000 míst na nedalekém Ashburton Grove.

Emirates Stadium

V říjnu 2004 vedení klubu potvrdilo, že nový stadion ponese název Emirates Stadium. Pojmenování bylo součástí nového sponzorského kontraktu se společností Emirates Airlines. Stadion byl dostavěn v červnu 2006.

zajezd-anglie-arsenal-hull-0795

Bývalý stadion Highbury byl postupně přeměněn na více než 700 bytových jednotek, na místě hřiště vznikl parčík. Další historie Arsenalu je už spjata s Emirates Stadium.

Nový stadion vznikl pod taktovkou architektonického družstva Populous (HOK Sport Venue Event). Náklady na výstavbu se pohybovaly kolem 390 milionů liber. Slavnostní otevření stadionu 22. června 2006 mělo proběhnout za přítomnosti královny Alžběty II., ale ze zdravotních důvodů ji musel zastoupit její manžel, princ Filip. Královna se rozhodla klubu svoji nepřítomnost vynahradit a v únoru 2007 pozvala předsedu klubu, manažera a celý první tým na odpolední čaj do Buckinghamského paláce.

Emirates Stadium je třetí největší stadion v Anglii (po Wembley a Old Trafford). Jeho konstrukce bývá mnohými označována za vzorový příklad moderního stadionu. Tribuny se skládají z tříúrovňového prstence. Horní (26646 míst) a dolní část (24425) nabízejí běžná místa, v prostřední části, zvané „klubová“, jsou dražší sedadla a boxy. Pod tribunami jsou dvě patra zázemí – kuchyně, sklady, šatny a místnosti pro tisk.

Arsenal přesunem na nový stadion navýšil příjmy ze vstupného na více než dvojnásobek, jen z „klubové“ části, tedy prostředního prstence, má příjem jako z celého Highbury. Navíc od roku 2010 Arsenal netíží ani úvěry na přestavbu bývalého stadionu na bydlení a Highbury začalo generovat zisk. Osvobozen od finančních starostí by klub měl konkurovat nejlepším v Anglii i v Evropě a znovu bojovat o trofeje.

zajezd-anglie-arsenal-hull-0962

Emirates Stadium stručně

  • Kapacita: 60432
  • Nejvyšší návštěva: 60141 (3. 11. 2007 proti Manchesteru United, Premier League)
  • Nejnižší návštěva: 46539 (20. 9. 2011 proti Shrewsbury Town, League Cup)
  • Velikost hřiště: 105 x 68 metrů
  • Povrch:  Desso GrassMaster