Mezi fotbalovou smetánku Evropy patří vesměs kluby z Anglie, Španělska a Itálie. Přesto existuje klub, který má více finálových účastí než třeba slavná Barcelona a není z trojlístku těchto zemí. FC Bayern Mnichov.

Vznik Bayernu

Mnichovský klub založili sportovci z Mnichovské gymnastického svazu 1879. Jejich mateřská organizace jim neumožnila vstoupit do Německé fotbalové asociace (DFB) a tak ještě téhož večera, 27. února 1900, gymnasty opustili a založili fotbalový klub Bayern Mnichov.

Již během několika měsíců Bayern porážel lokální rivaly a dostal se až do semifinále Jihoněmeckého mistrovství. Až do sezony 1910/11 klub se střídavými úspěchy bojoval o místní trofeje, aby hned v prvním ročníku soutěže „Kreisliga“, nově vzniklé bavorské nejvyšší ligy, vybojoval první místo. Až do první světové války, která všechny fotbalové soutěže v Německu zastavila, to byl největší úspěch.

Po válce Bayern opět postupně získal několik místních pohárů, aby v roce 1926 poprvé vyhrál Jihoněmecké mistrovství. Tento úspěch dokázal tým zopakovat i o dva roky později. První vítězství v Mistrovství Německa přišlo v roce 1932, kdy Bayern ve finále porazil Eintracht Frankfurt 2:0.

To byl ale na dlouhé roky poslední úspěch Bayernu. S postupným nástupem nacismu k moci dopadaly na Bayern těžké rány. Židovský prezident klubu i trenér opustili Německo, klub dostal hanlivou nálepku „židovský“ a klub i hráči čelili potížím ve sportovním i soukromém životě.

Z Bayernu se na mnoho let stal klub středu tabulky.

Zlatá léta

V roce 1963 vznikla spojením jednotlivých regionálních soutěží Bundesliga. Z Oberliga Süd mělo postoupit pět týmů, Bayern byl v posledním ročníků třetí, ale šampionát vyhrál Mnichov 1860. Fotbalový svaz rozhodl, že v nové soutěži by mělo mít na počátku každé město jen jeden tým a Bayern si postup vybojoval až o dva roky později. To už měl v kádru trojici mladých talentů - Franze Beckenbauera, Gerda Müllera a Seppa Maiera.

V prvním roce účasti v Bundeslize Bayern skončil třetí a vyhrál pohár. To mu zaručilo účast v Poháru vítězů poháru v dalším ročníku, který dokázal klub vyhrát po dramatickém finále proti skotským Rangers gólem v prodložení.

FC Bayern Mnichov logo

Bayern Mnichov v období od roku 1965 do roku 1980 dokázal shromáždit obdivuhodnou sbírku trofejí na domácí i evropské scéně:

  • 1x vítězství v Poháru vítězů poháru
  • 3x vítězství v Poháru mistrů evropských zemí (dnešní Liga mistrů)
  • 5x prvenství v lize
  • 4x domácí pohár
  • 1x interkontinentální pohár

V roce 1977 opustil klub Franz Beckenbauer, v roce 1979 skončili Sepp Maier a Uli Hoeness, odešel Gerd Müller. Bayern čekalo nové období.

Neúspěch?

To, co v Mnichově považovali za neúspěch, by jinde brali všemi deseti. Bayern už měl ale postavení evropského giganta a během osmdesátých a devadesátých let zaznamenal klub v evropských pohárech jediný úspěch – v ročníku 1995/96 vyhráli mnichovští Pohár UEFA (dnešní Evropská liga).

Doma Mnichov stále kraloval, za těchto dvacet let přidal do sbírky dalších deset titulů a jedenáct vítězství v různých domácích pohárech. Přesto si i doma prošel krizí a v ročníku 1991/92 skončil jen pět bodů nad sestupovými příčkami. Pro ročník 1993/94 převzal klub legendární Beckenbauer a po čtyřech letech se Bayern dočkal domácího titulu. Beckenbauer se poté posadil do křesla prezidenta klubu.

Franz Beckenbauer se do role kouče vrátil ještě jednou v roce 1996 a s klubem vyhrál zmíněný Pohár UEFA. Konec devadesátých let byl ve znamení hledání kouče, který vrátí do Bavorska evropské tituly. A Bayern jej nakonec našel v bývalém trenérovi Borussie, Otmaru Hitzfeldovi.

Nové tisíciletí

FC Bayern Mnichov - Allianz Arena

Otmar Hitzfeld nastoupil k týmu v roce 1998 a dokázal v prvních třech sezónách třikrát vyhrát Bundesligu, k tomu přidal jeden titul v Lize mistrů a domácí pohár. Až do roku 2004 fungoval Bayern znovu jako mašina na tituly, pak se ale stroj zasekl a Hitzfeld se s týmem rozloučil.

Podobný osud čekal jeho následovníka Felixe Magatha – dvakrát po sobě dokázal vyhrát ligu i pohár, potom se tým zasekl a s Bayern se s Magathem rozloučil.

Jakoby to předznamenalo celé dosavadní působení v novém tisíciletí, Bayern válcuje soupeře, sbírá trofeje a najednou cvak, přijdou trapné prohry s nováčky, vypadnutí z poháru se soupeři z druhé ligy a podobně. I přesto je sbírka triumfů od roku 2000 stejně působivá jako ta ze šedesátých a sedmdesátých let.

Úspěchy Bayernu Mnichov

  • 28 titulů v domácí soutěži pro Bayern Mnichov
  • 18 Německých pohárů, 6 Ligových pohárů, 6 domácích Superpohárů
  • 5 vítězství v Lize mistrů nebo v Poháru mistrů evropských zemí
  • 1 vítězství v Poháru UEFA a 1 v evropském Superpoháru
  • 2 vítězství v Interkontinentálním poháru
  • 1 vítězství v Mistrovství světa ve fotbale klubů