Ve švýcarském Nyonu se 14. července událo losování 3. předkola Ligy mistrů a Evropské ligy.

Los Ligy mistrů a Evropské ligy ukázal soupeře pro čtveřici českých týmů

Svého soupeře v předkole Ligy mistrů už zná Viktoria Plzeň, která narazí na FCSB Steaue Bukurešť, ale i Slavia. Ta se v mistrovské části střetne s lepším z dvojice BATE Borisov - Alaškert Jerevan. Úplně jasno ještě nemá také Sparta, která se v předkole Evropské ligy utká s vítězem duelu Irtyš Pavlodar - Crvena Zvezda Bělehrad. Mladá Boleslav pak v případě postupu přes irský klub Shamrock Rovers vyzve Kajrat Almaty z Kazachstánu nebo Skënderbeu z Albánie.

Boj o Ligu mistrů na Východě

První zápasy 3 předkola Ligy Mistrů se uskuteční 25. a 26. července, odvety pak budou na řadě 1. a 2. srpna. Pražská Slavia se vrací do boj o evropské poháry a rozuzlení jejího osudu přišlo na řadu hned na samém začátku losování. Ředitel EUFA totiž Sešívané vybral hned jako první. Ti se tak dočkají soupeře, který vzejde z boje mezi BATE Borisov a Alaškertem Jerevan. Jejich první duel skončil jednobrankovou remízou a tak musí rozhodnout až odveta. Favoritem se zatím dát být tým BATE, který si základní skupiny Ligy mistr zahrál už pětkrát a od roku 2006 nepřetržitě vládne domácí soutěži.

Fotbalisté Viktorie Plzeň příliš neslaví. Osudím jim přiřklo velmi nepříjemného soupeře Steau Bukurešť. Známý rumunský celek změnil po ztrátě licence název na FCSB a opět se chystá promluvit do pohárového dění. Špatné zkušenosti s ním má například pražská Sparta, kterou Steaua vyřadila z bojů o poháry v loňském roce. Nesmíme také zapomínat na to, že Západočechům se proti soupeřům z Východu příliš nedaří. Nezdar si už připsali například už s Astrou Giurgiu nebo s Ploještí. Dá se tedy čekat dramatický dvojzápas, který odstartuje na horké rumunské půdě.

V Evropské lize na Balkán nebo do Kazachstánu

Zástupci České republiky v boji o Evropskou ligu nastoupí v případě úspěchu Mladé Boleslavi opět proti Východním celkům. Pokud se ale Mladé Boleslavi podaří přejít přes irské mužstvo Shamrock Rovers, což je zatím nasnadě. První duel se totiž Středočechům povedl a po výhře 3:2 sahají po postupu. Pokud se tak stane, čeká je vítěz duelu Kajrat Almaty – Skënderbeu. Kazachstánský klub je pravidelným účastníkem vyřazovacích bojů a v minulosti už dokázal potrápit zvučná jména evropského fotbalu. Albánský celek naproti tomu dokázal v minulosti vyřadit například portugalský Sporting Lisabon.  Mladá Boleslav v případě postupu odstartuje dvojzápas na domácím hřišti.

Pražská Sparta bude hrát ve 3. předkole proti úspěšnějšímu z dvojice týmů Irtyš Pavlodar - Crvena Zvezda Bělehrad.  Bělehradský tým je bezesporu nebezpečným a ošidným soupeřem, který má v kádru řadu kvalitních opor z řad cizinců. Na domácím stadionu pak z pravidla její fanouškové rozpoutají peklo, a tak by to pro Spartu znamenalo nepříjemnou překážku. Crvena Hvezda dokázala vyhrát základní část uplynulého ročníku srbské ligy, nakonec ji ale v druhé části ligy překonal odvěký rival Partizan.

To Kazachstánský Pavlodar je v domácí soutěži zatím aktuálně na čtvrté pozici. Účast ve vyřazovacích bojích Evropské ligy si pak pojistil ze třetího místa loňského ročníku tuzemské ligy.

První zápasy jsou na programu 27. července, odvety jsou pak naplánovány na 3. srpna.