V industriálním Manchesteru v sedmdesátých letech 19. století bujelo násilí gangů a alkoholismus. Dva členové církevního sdružení při kostele svatého Marka se rozhodli dát mladým nezaměstnaným mužům v okolí možnost organizované zábavy.

 A co může být pro mladého anglického muže, pomineme-li kriket, větší zábavou než fotbal?

Charitativní záležitost

Manchester City, jak napovídají předchozí řádky, vznikl vskutku z ušlechtilých humanitárních pohnutek. Církevní sdružení nejprve v roce 1875 zformovalo kriketový klub, ale hledalo alternativu pro zimní měsíce. V zimě roku 1880 tak vznikl fotbalový klub St.Mark’s (West Gordon). Většina církevních organizací se podobným způsobem snažila zapojovat do boje se sociálními neduhy. Kluby byly nicméně otevřené všem bez rozdílu vyznání.

První zaznamenaný zápas sehráli chlapci od svatého Marka proti kostelnímu sdružení z Macclesfield v listopadu 1880 a prohráli v něm 1:2. Celou následující sezónu „zvládli“ s jediným vítězstvím nad Stalybridge Clarence v březnu 1881.

První úspěchy Manchesteru City

V ročníku 1898/99 přišel první velký úspěch – klub vyhrál Second Division a postoupil do nejvyšší ligy. V tu dobu už dvakrát změnil název – nejprve v roce 1887 na Ardwick Association Football Club a poté v roce 1894 na dnešní Manchester City.

První fotbalovou trofej získali Citizens v roce 1904, když porazili na hřišti Crystal Palace tým Bolton Wanderers 1:0 a nad hlavu zvedli FA Cup. V tomto roce málem získali double, ale nakonec v lize brali pouze druhé místo. I tak se stali prvním fotbalovým týmem v Manchesteru, který získal některou z významných fotbalových trofejí.

Klub v následujícím roce čelil obviněním z finančních machinací, které vyvrcholily v roce 1906 suspendací šestnácti hráčů.

Nový stadion

V roce 1920 zničil požár hlavní tribuny tehdejšího stadionu na Hyde Road. Klub se tak přestěhoval v roce 1923 na nový stadion na Maine Road a na této adrese vydržel až do počátku 20. století.

Další úspěchy přišly na počátku 30. let. Mezitím stihlo City několikrát sestoupit do druhé nejvyšší soutěže a znovu postoupit zpět do First Division. V letech 1933 a 1934 hráli dvakrát finále FA Cup, nejprve neúspěšně, ale v dalším roce již po vítězství nad Portsmouthem slavili Citizens druhou trofej ve svojí historii.

První titul a hubené roky

V roce 1937 vyhrál Manchester city první anglický titul, ale hned v sezóně následující sestoupil do druhé ligy. A to i přesto, že nastřílel nejvíce branek z celé ligy. Do první ligy se Citizens vrátili až v roce 1947, protože na dlouhých sedm přerušila fotbalové soutěže v Anglii druhá světová válka.

Jen tři ročníky vydrželo City v první lize, než opět sestoupilo. Zvládlo ale rychlý návrat a celá padesátá léta se na Maine Road chodilo na první ligu.

V polovině padesátých let, po skoro dvaceti letech, brali Citizens další trofej. V roce 1956 porazili ve finále Birmingham a brali svůj již třetí FA Cup.

Vstříc novému tisíciletí

manchester-city-02

Po druhém titulu v roce 1967 přišlo jedno z nejúspěšnějších období klubu. Titul byl o to cennější, že jej klub získal vítězstvím 4:3 nad Newcastlem v poslední den soutěže a na druhé místo tím odsunul Manchester United.

V roce 1969 získali Citizens čtvrtý FA Cup, na který navázali úspěchem v Poháru vítězů pohárů, když ve finále hraném ve Vídni porazili polský Górnik Zabrze. Ve stejném ročníku získali i Ligový pohár. V následujících sezónách končili Citizens těsně pod vrcholem – dvakrát o bod druzí v lize, prohrané finále Ligového poháru v roce 1974. V roce 1976 získali ještě Ligový pohár, ale to už byla jen labutí píseň.

Mimo prohrané finále FA Cupu v roce 1981 nečekalo Citizens nic dobrého. Opakované sestupy a boje o návrat do první ligy byly korunovány v roce 1998 pádem do třetí ligy. Citizens se sice dokázali rychle vyškrábat zpátky až do Premier League, ale nové tisíciletí pro ně rozhodně nezačínalo optimisticky.

Šťastný konec

Ročník 2002/03 byl poslední na Maine Road. Citizens v něm dokázali po třinácti letech vyhrát derby nad United a po 25 letech se kvalifikovat do evropských soutěží. I po přestěhování na nový stadion na tom ale finančně nebyli nejlépe a sportovní výsledky s tím šly ruku v ruce.

V září roku 2008 Abu Dhabi United Group získalo majoritní podíl v klubu od tehdejšího majitele (a thajského premiéra) Thaksin Shinawatry. S petrodolary v zádech se Citizens rychle začali měnit ve velkoklub evropských parametrů. Stovky milionů liber se proměnily v tým plný hvězd, i přesto na další trofej musel klub čekat až do roku 2011.

Pátý FA Cup už ale skutečně odstartoval novou éru Manchesteru City. Následovali tituly, Ligové poháry. Snad jen velké úspěchy v evropských soutěžích chybí. Při progresu, jaký za posledních deset let kdysi skromný klub kostelního sboru udělal, se ale i ty dají brzy očekávat.