Již 110 shlíží socha Panny Marie z vrcholu milánského Dómu na městské derby místních rivalů, Interu Milán a AC Milán. Právě ona dala tomuto klání název Madonino derby.

Historie milánských derby

První opravdu milánské derby bylo odehráno 10. ledna 1909, neylo to ale první vzájemné střetnutí těchto týmů. K tomu došlo v roce předcházejícím na podzim, na turnaji ve švýcarském Chiasso. Stejně jako v tom prvním městském zvítězil AC Milán.

Pro oba kluby je pikantní, že sdílí společné kořeny. Britský vícekonzul v Miláně, Alfred Edwards, založil spolu se svými přáteli v prosinci roku 1899 Milánský kriketový a fotbalový klub. První trofej získala fotbalová sekce klubu již v lednu 1900, byla jí Medaglia del Re (Králova medaile). Klub poté postupně vyhrál třikrát národní ligu, v letech 1901, 1906 a 1907. Ukončil tak nadvládu klubu z Janova, do roku 1901 totiž žádný jiný tým kromě Janova ligu nevyhrál.

026_milanske-derby_IMG_3371

V roce 1908 došlo uvnitř klubu ke sporu točícím se kolem angažování zahraničních hráčů. Z jednoho klubu byly najednou dva. A nový klub, aby jasně deklaroval svůj postoj k podpisu hráčů ze zahraničí, zvolil název Football Club Internazionale.

Jedním z nejjiskřivějších období fotbalové rivality v Miláně byla šedesátá léta. Oba kluby si ve svém středu hýčkaly zářivé hráčské klenoty. Na straně AC to byl Gianni Rivera, přezdívaný pro svůj talent Zlatý chlapec, v Interu Milán byl tou dobou hvězdou Sandro Mazzola, jeden z nejlepších italských hráčů všech dob.

Oba hráli na pozici ofenzivních záložníků, tvůrců hry, s velkou volností na hřišti. Oba byly také členy italské reprezentace, ale na hřišti se v jejím dresu potkávali jen vzácně. Většinou jeden střídal druhého, oba jsou však podepsáni pod největšími úspěchy italské reprezentace té doby – vítězstvím na Mistrovství Evropy 1968 a druhým místem na Mistrovství světa 1970.

Zajímavými postavami obou klubů byli také rodáci z Travagliata, bratři Baresiové. Franco Baresi strávil celou svoji aktivní kariéru v AC Milán, Guiseppe Baresi většinu té své v Interu. Franco Baresi je členem italské fotbalové Síně slávy, všeobecně je považován za jednoho z nejlepších obránců všech dob. Guiseppe, možná trochu nespravedlivě, zůstal pro vždy ve stínu svého bratra, ačkoliv to byl univerzální hráč s úžasným čtením hry, schopný nastoupit ve středu obrany i na jejím kraji, stejně jako defenzivní štít v záloze.

Milánské rekordy a zajímavosti

Inter Milán byl v minulosti považován za klub místní buržoazie, naopak AC patřilo spíše pracující třídě. Fanoušci Interu tak byli přezdívání motoretta, na znamení jistého luxusu, který jim umožňoval na stadión přijíždět na motocyklech. Naopak fanoušci AC získali samu o sobě dostatečně výmluvnou  přezdívku popisující jejich možnosti dopravy na stadión - tramvee. Dnes už jsou tyto rozdíly dávno setřeny.

014_acmilan-intermilan_IMG_5180

Milánské derby je jedno z mála, která se odehrává pokaždé na stejném stadionu, neboť San Siro sice ve dvacátých letech vzniklo pro potřeby AC Milán, ale od roku 1947 slouží jako domovský stánek pro oba milánské kluby.

San Siro hostilo i dvě milánská derby v rámci Ligy mistrů, v letech 2003 a 2005. To druhé skončilo ostudou pro Inter. Jeho fanoušci neunesli porážku a zaházeli hřiště světlicemi. Zápas tak byl po 72 minutách ukončen za stavu 1:0 pro AC. Utkání nakonec vyhrál AC kontumačně 3:0 a Inter čekala mastná pokuta a čtyřzápasový trest od UEFA. V dalším ročníku se tak museli v kvalifikaci i ve skupině Ligy mistrů obejít bez diváků.

Mnoho hráčů v historii nastoupilo za oba kluby, sluší se připomenout alespoň ty nejslavnější. Přede všemi je třeba zmínit Guiseppe Meazza, který většinu svojí kariéry odehrál za Inter, ale dva roky nastupoval i v dresu AC Milán. Právě jeho jméno od roku 1980 nese stadión obou klubů, i když je známější pod svým historickým pojmenováním San Siro.

Stopu v historii obou rivalů zanechali známí jihoameričtí fotbalisté jako Brazilec Ronaldo, argentinský Hernan Crespo, z evropských velkých jmen třeba Zlatan Ibrahimovič, Clarence Seedorf nebo Dario Šimič. Z domácích hráčů pak vzpomeňme například Roberto Bagia.

AC i Inter dokázali shodně vyhrát osmnáctkrát domácí ligu, AC má pět domácích pohárů a sedm superpohárů, u Interu jsou tato čísla přesně opačná, oba kluby tak drží vyrovnaný počet domácích trofejí, třicet.

Na mezinárodním  poli je úspěšnější AC Milán, hlavně díky famóznímu období mezi roky 1988 a 2007, kdy posbíral třináct různých mezinárodních trofejí, od Ligy mistrů až po vítězství na Mistrovství světa klubů.

Statistiky milánského derby

  • Nejlepším střelcem derby je Andrej Ševčenko, který v dresu AC nasázel rivalovi 14 gólů.
  • Následuje ho těsně již zmíněný Guiseppe Meazza, který vstřelil 12 branek v dresu Interu a přidal i jednu v dresu AC.
  • Celkem bylo jako milánské derby odehráno 222 oficiálních zápasů, v 79 zvítězil Inter, v 76 AC. V 67 zápasech se rozešli oba soupeři smírně remízou.
  • Velmi vyrovnané je i skóre vzájemných zápasů - 300:297 ve prospěch Interu.