Tentokrát se vydáváme do prosluněné Barcelony shlédnout největší derby ze všech, El Clasico. Rivalita mezi FC Barcelona a Real Madrid není jen fotbalovou ale i politickou, tedy bojem mezi Katalánskem a Španělskem.

Barcelona je nádherné město, které se vyplatí navštívit. Nalezneme zde spousu děl architekta Antoni Gaudí i Cornet. Mezi nejznámější patří stále nedostavěný chrám Sagrada Familia, budovy Casa Mila a Casa Batllo, park Güell. Vlastně Gaudí dal Barceloně její nazaměnitelnou tvář, kterou můžete obdivovat na každém kroku. Dále je zde přístav, pláže, olympijský park a spousta dalších zajímavostí. Prostě kdo jednou Barcelonu navštíví pozná, že jeden život na její poznání nestačí, natož víkendový pobyt. Proto se sem rád vracím. Vím totiž, že pokaždé zažiju něco nového, objevím krásná místa a poznám nové lidi.camp_nou

Avšak pro sportovní fandy je vše zmíněné jen předehra toho nejkrásnějšího, co se v Barceloně nachází. Ten vejvětší a nejznámější chrám nese název Camp Nou. Domácí stánek pro jeden z nejznámějších a nejúspěšnějších týmů na světě, FC Barcelonu, pojme 99.354 diváků. Bohužel málokdy je skutečně vyprodáno. Nicméně i tak si do ochozů najde cestu v průměru 81 000 lidí.

Jakožto fanoušek Barcy musím dopředu přiznat, že jsem měl ze zápasu strach. Real se poslední dobou hodně zvedl a nám jaksi stárne záloha. Pryč jsou doby, kdy jsme se ve středu pole mohli spolehnout na duo Iniesta Xavi, těžit z jejich geniality a souhry. Pokud neseženeme ani jednoho kreativního záložníka, bude nás čekat krušná sezóna.

El_Clasico (29)No nic, pojďme už na zápas, slov okolo bylo již dost. Barcelona do utkání vstupuje v podstatě v nejsilnější možné sestavě, ale Real postrádá od úvodního hvizdu hlavního tvůrce hry Modriće a hlavní megastar Ronalda. Už od úvodu je ale zřejmé, že pro Real to nebude nikterak citelná ztráta.

Od úvodu je patrné, že to bude mít Barca těžké a bude se hlavně spoléhat na genialitu Messiho. Bojovnost sice nechybí, ale kvalita ve středu pole se projevuje a Real získává půdu pod nohama. Během první půle jsme se branky nedočkali, Messi neproměnil přímý kop a i další akce vesměs končily mimo nebezpečná místa brány.

Ve druhém poločase se bohužel do vedení dostává Real díky vlastnímu gólu Piqueho. Ten se snažil zblokovat Marcelův centr, bohužel míč pouze usměrnil za bezmocného Ter Stegena. Barcelona mohla v zápětí odpovědět, ale Deulofeu se nezachoval jako zakončovatel a snažil se nalézt ještě Messiho. O další 2 minuty později se pro změnu štěstí přiklonilo na stranu domácích a střelu do prázdné branky zastavil ve výskoku Alba.

V 58. minutě se v ochozech ozývá neskutečný pískot. Nejedná se o žádný zákeřný faul ani nepochopitelný výrok sudího. Jde o střídání. Do hry přichází Cristiano Ronaldo, který nahrazuje Benzemu.

El_Clasico (32)

V 73. minutě se opět ukázal velmi dobře hrající Marcelo, naštěstí našel jen dobře postaveného Ter Stegena. A jakoby se hráči Barcy chtěli Realu vyrovnat v zahazování šancí, tak v 75. minutě Busquets v podstatě z penaltového puntíku netrefil bránu. Avšak o minutu později dochází k faulu na Suareze. Následně se ukázalo, že tomu Luis trochu pomohl a s pádem na kontakt s gólmanem nečekal. Penaltu si samozřejmě bere Messi a bezpečně proměňuje do protipohybu gólmana.

Radost z vyrovnání ale netrvá dlouho. V 80. minutě se prosazuje Ronaldo. Jméno střelce je pro fanoušky Barcelony snad horší, než skutečnost, že jde Real do vedení. Ronaldo si navedl míč na pravou nohu a střelou z hranice šestnáctky nedal brankáři šanci. Ale nebyl by to Ronaldo, kdyby se nesnažil nějak rejpnout do fanoušků rivala. Nejdříve sundal a zahodil dres, aby ukázal, jak má vypracované tělo. Následně po poradě s Marcelem napodobil oslavu Messiho, kdy proti příznivcům domácích ukázal zadní stranu dresu s jeho jménem. Za sundaný dres samozřejmě následovala žlutá karta.

V 83. minutě se ale stalo něco nepochopitelného. Ronaldo neustál čistý střet s obráncem Umtitim a ve snaze zachránit situaci se rozhodl souboj přihrát. K jeho hereckému umu ale neměl rozhodčí pochopení a Ronaldo dostal druhou žlutou. Naprosto nepochopitelně se rozhodl své rozhořčení proti výroku sudího projevit postrčením do rozhodčího. Tento zkrat se nakonec projevil v podobě 5ti zápasového distancu.

El_Clasico (35)

Barceloně tedy začala přesilovka, kterou ale nedokázala využít. Naopak v 90. minutě došlo na nejhorší. Asensio si hodil míč na levačku a poslal ho do šibenice. Tím stanovil konečné skóre 1:3. Z pohledu Barcy nic lehkého do odvety.

Statistiky zápasu hovoří jasně pro Real Madrid. Bohužel pokud Barcelona nepřivede výrazné posily, budeme se opět dívat na rok Realu. Protože Messi na to sám nestačí.

Na závěr jen zmíním, že následně hraná odveta vyzněla opět pro Madridský celek a po výhře 2:0 si zaslouženě převzal trofej pro vítěze Superpoháru.