Jubilejní 25. sezóna anglické Premier League je minulostí, z poháru pro vítěze se raduje londýnská Chelsea. Pojďme se na uplynulou sezónu podívat řečí čísel.

380 zápasů, tisíc gólů

Sezóna Premier League začala 13. srpna 2016, skončila 21. května 2017. 38 kolo po deseti zápasech, to máme 380 zápasů celkem. V těchto zápasech padlo 1064 branek. Od sezóny 2014/15, kdy padlo méně než tisíc gólů, nám počet branek opět roste.

Že se taková hra líbí, je jasné - zápasy Premier League přímo na stadionech navštívilo více než 13,5 milionu diváků. Nejmenší návštěvnost měl dubnový zápas Bournemouthu s Middlesbrought, utkání sledovalo z tribun pouze 10890 fanoušků, ovšem celková kapacita Vitality Stadium je 11464 míst.

Naopak nejvíce fandů zamířilo na utkaní Manchester United s West Bromwich Albion, na Olt Trafford se jich sešlo 75397. Paradoxem je, že zatímco v Bournemouthu viděli vítezství domácích 4:0, na Old Trafford sledovali zápas, který skončil bezbrankovou remízou.

Suverénní Chelsea

Chelsea letos vybojovala 93 bodů. Pokud zapátráme v minulosti, tohle číslo naposledy mistr Anglie překonal v sezóně 2004/05, kdy titul získala shodou okolností také Chelsea s konečným součtem 95 bodů.

Vyrovnanost právě skončené sezóny v boji o první čtyřku, a tedy o místa v Lize mistrů, dokládá i to, že Arsenal, kterému zůstal v rukou Černý Petr v podobě pátého místa, uhrál 75 bodů. V historii Premier League neměl nikdy tým na pátém místě více bodů.

Deset sezón strávil v Premier League Sunderland, z toho posledních sedm se prakticky do posledního zápasu rval o záchranu. Sedmička není pro Black Cats šťastné číslo, letos to nevyšlo a tým se s Premier League rozloučil, minimálně na jeden ročník.

zajezd-anglie-arsenal-hull-0946

Střelci a brankáři Premier League

Pět let bylo pravidlem, že přes dvacetigólovou hranici se v lize dostali vždy tři kanonýři, ani víc, ani míň. Letos jich bylo hned pět. Souboj o první místo mezi šutéry dlouho vypadal, že se rozhodne mezi Romelem Lukaku z Evertonu a Alexisem Sanchezem z Arsenalu. Tím třetím vzadu, který se nakonec smál poslední, byl Harry Kane, který demonstroval herní pohodu Tottenhamu v závěru sezóny a v posledních dvou zápasech nastřílel sedm branek, celkem jich bylo 29.

V sezóně padlo 11 hattricků, autorem tří z nich byl právě Harry Kane.

Proti střelcům se činili gólmani, celkem dvacet jich dokázalo střelce alespoň jednou „vychytat“. Nejvíce čistých kont, šestnáct, měl gólman mistrovské Chelsea Thibault Courtois. Mezi brankáři se neztratil ani jeho předchůdce v brance Blues. Petr Čech v dresu Arsenalu udržel čisté konto dvanáctkrát a v této disciplíně mu patří v Premier League pátá příčka.

Kuriozity Premier League

Statistická data z Premier League nabízí i spoustu nepříliš tradičních údajů. Například nejvíckrát trefil brankovou konstrukci Kevin de Bruyne, na jeho kontě je šest branek, škoda devíti tyček, mohlo to být pěkných patnáct.

V netrefených tutovkách vede Zlatan Ibrahimovic, v jasných šancích zklamal během letošního ročníku osmnáctkrát. V trochu opačné situaci jsou střelci vlastních gólů – dokonce šest hráčů si dalo vlastňák letos dvakrát, mezi nimi jsou dva hráči Swansea.

James Milner má rád balón, statistici mu letos napočítali 3322 doteků s míčem, nejvíce ze všech. Přesto je až pátým nejčastějším nahrávačem, nejvíce přihrávek vyprodukoval César  Azpilicueta.

Chcete-li vidět střelu, dejte míč Sergio Aguerovi. Nejpilnější střelec Premier League vystřelil 139krát.

Sezóna byla opravdu dlouhá, nejlépe by vám to potvrdilo pět hráčů, kteří odehráli každou minutu – tři obránci – Azpilicueta, Gibson a Cook – a dva brankáři – Forster a Foster.

A na závěr – pokud si myslíte, že nejvíce faulů produkují obránci, dávejte si dobrý pozor, když se pohybujete kolem útočníka Crystal Palace Christiana Benteke, ten tuto statistiku s 81 nepovolenými zákroky bezkonkurenčně ovládl.

Kategorie: Premier League