Premier League nabrala jako obvykle ve vánočním čase zběsilé obrátky a začíná se ukazovat, kdo bude mít dost sil v druhé polovině sezóny. Podívejme se na rozlosování a rozpoložení největších favoritů.

Chelsea FC

Blues měli možná trochu pomalejší rozjezd, ale zkušený manažer Conte dobře věděl, co s týmem dělá. Chelsea si pomalu ale jistě buduje náskok na čele tabulky. V lednu má před sebou tři těžké souboje na hřištích soupeřů, ale pokud je Blues zvládnou, může se klidně stát, že ostatní budou hrát už jen o druhé místo.

V prvním lednovém týdnu čeká Chelsea londýnské derby – Tottenham Hotspurs vs Chelsea FC, které bude na White Hart Line pro Blues těžkou prověrkou. Po zápase FA Cupu čeká Chelsea výlet do Leicesteru. Lišky se snaží napravit pokažený začátek sezóny a nedají kůži lacino. A leden uzavře Chelsea na Anfieldu, souboj Liverpool – Chelsea bude asi nejzajímavějším zápasem ledna.

Doma Chelsea čeká Hull, to je zápas, ve kterém by bylo škoda ztratit body, ale Premier League umí být nevyzpytatelná.

Liverpool FC

anfield-road_fc-liverpool_03

Reds pod vedením Kloppa zatím předvádějí výkony bez velkých výkyvů a po právu jim patří druhá příčka tabulky. V lednu hrají dva zápasy doma, dva venku a pokaždé je čeká jeden relativně jednodušší soupeř a jedna těžká váha.

Na začátku ledna jedou do Sunderlandu, který se pohybuje na hraně sestupového pásma a Liverpool je tak superfavoritem. Hned další zápas ale hrají Reds na Old Trafford. Manchester Uniteds proti Liverpool FC, to je jasná volba fanouška fotbalu pro druhou lednovou neděli. Liverpool v posledních dvou ligových zápasech na Old Trafford pokaždé třikrát inkasoval a má domácím co vracet.

Doma potom čekají Liverpool letos slabé Labutě ze Swansea a leden uzavře již zmiňovaný zápas Liverpool FC vs Chelsea FC.

Manchester City FC

Pepe Guardiola už ví, že Premier League je trochu jiná káva než La Liga nebo Bundesliga. Citizens začali sezónu skvostně, ale nyní se zdá, jakoby jim na chvíli došel dech. Stále jsou ale mezi favority na zisk ligového primátu. Lednový los pro ně není úplně špatný.

První lednové pondělí přivítají doma Burnley a o favoritovi zápasu není třeba pochybovat. Na druhou stranu poslední dva ligové zápasy Burnley na Etihad stadium skončily 2:2 (12/2015) a 3:3 (11/2009).

Po pauze na zápas FA Cupu zamíří Citizens do Goodison Parku. Nečeká je lehký zápas – z favoritů dokázal na půdě Evertonu jediný Liverpool plně bodovat.

Lednový program završí doma Citizens proti Tottenhamu. Domácí budou chtít hostům určitě vrátit porážku z února 2016, kdy si Spurs odvezli po výsledku 1:2 všechny body. Další zápas pak odehraje City hned první únorový den na půdě West Hamu.

Arsenal FC

zajezd-anglie-arsenal-hull-0996

Arsenal předvádí další ze svých neslaných nemastných sezón. I přes dvě prosincové porážky v řadě se ale drží v první čtyřce a ze všech týmů na čele má nejlehčí lednový los. Dokáže ho tým Arsene Wengera proměnit ve stoprocentní bodový zisk?

Arenal odehraje první dva lednové zápasy venku. Nejprve zamíří na hřiště Bournemouthu, který zatím hraje nad očekávání a určitě Kanonýrům body jen tak nepustí. Druhý lednový víkend odehrají Gunners zápas na hřišti Swansea, opět jako favorité a opět proti houževnatému soupeři, kterého už začínají trápit sestupové starosti.

V druhé polovině ledna budou Kanonýři postupně na Emirates Stadium hostit další dva týmy z druhé poloviny tabulky. Zápasy Arsenal FC vs Burnley FC a Arsenal FC vs Watford FC by domácím neměly nadělat moc vrásek na čele, ale jak víme, v Premier League papírový favorit občas nevítězí. Navíc
Arsenalu často „nechutná“ urputná a odhodlaná obrana hostujících týmů.

Tottenham Hotspurs a Manchester United

V závěsu za první čtyřkou se drží Spurs a Red Devils. Jejich lednové rozlosování je nezáviděníhodné. Tottenham čekají těžké zápasy doma s Chelsea a venku s Manchesterem City. United čeká doma Liverpool a venku dva zápasy s West Hamem a Stoke City.

Jak Spurs, tak United musí uspět v zápasech s favority, aby se vrátili do boje o čelo ligy. Hlavně Chelsea letos působí suverénním dojmem a je nepravděpodobné, že bude ztrácet body s outsidery. Jak jsem zmínil, o osudu ligy mohou rozhodnout právě dva lednové zápasy Chelsea – s Tottenhamem a Liverpoolem.

Kategorie: Premier League