Listopadová porce zápasů byla díky reprezentační pauze poněkud chudší a za dveřmi je prosinec. Vánoční „anglické“ týdny často roztrhají pole favoritů a v souboji o titul zůstávají jen ti nejsilnější.

Leicester City - Kdeže ty loňské sněhy jsou…

V rekapitulaci listopadu začneme u stávajících mistrů z Leicesteru City. Loni touhle dobou udivovali Anglii a většina odborníků hádala, že prosincový program jim zlomí vaz. Není přece možné, aby tým bez dlouhodobě prověřených hvězd mířil k titulu v jedné z nejtěžších lig světa. Stalo se a díky tomu letos Lišky nakoukli do Ligy mistrů. Bez větších potíží již s předstihem vyhráli svoji skupinu a v Evropě si zahrají i na jaře.

Jenže síly, které je stojí evropské poháry, jim zřejmě citelně chybí v lize. Leicester je po listopadu na čtrnáctém místě, jen dva body od zóny sestupu. V prosinci Lišky čekají zejména zápasy s týmy z druhé poloviny tabulky. Pokud je zvládnou, od sestupových vod se rychle odpoutají. Na jaře by ale musel přijít zázrak takřka magických parametrů, aby se Lišky dokázali dostat do souboje o čelo tabulky.

Chelsea FC - Léčba Contem

Na Stamford Bridge po loňském propadáku sáhli po legendě Juventusu. Antonio Conte, který s italským klubem vyhrál osm titulů (pět jako hráč, tři jako trenér), začal v Chelsea FC ordinovat svůj vlastní styl. Pokud snad existovali nějaké pochybnosti, a že se jich zejména po dvou porážkách v řadě od Liverpoolu a Arsenalu na konci září vyrojilo, Conteho tým je v průběhu října a listopadu dokázal rozptýlit.

Sedm vítězství v řadě, skóre 19:2, čtyřgólový nášup Manchesteru United, pětka Evertonu, tři banány obhájcům titulu z Leicesteru. Chelsea si díky tomu dokráčela pro průběžné vedení v Premier League a maximálně využila výhodu toho, že neztrácí síly v evropských pohárech. Pokud zvládne úvodní prosincový zápas na hřišti Manchesteru City a nepodcení relativně jednoduchý los zbývajících prosincových zápasů, do roku 2017 vstoupí zcela jistě na čele ligy.

liverpool-fc-1092Liverpool FC - Kloppova jistá ruka

Jürgen Klopp vede svůj tým jistou rukou. Anfield Road je nedobytnou pevností, Reds doma ztratili body pouze za remízu s Manchesterem United. Navíc od druhého kola, kdy padli na půdě Burnley, nepoznali hráči Liverpool FC hořkost porážky. V listopadu ztratili body pouze při bezbrankové remíze na hřišti zlepšujícího se Southamptonu a dvě domácí vítězství je drží na druhém místě tabulky.

V prosince je čeká Merseyside derby na půdě Evertonu a v poslední den roku 2016 přivítají na Anfield Road Citizens. Pokud se dokáží Reds vyrovnat se ztrátou doposud výborně hrajícího Coutinha, který se nejspíš nevrátí po zranění dříve než v polovině ledna, budou i na začátku roku 2017 součástí boje o titul.

Manchester City - Písek v soukolí

Citizens zahájili pod vedením Pepa Guardioly sezónu obdivuhodně. Šest vítězství v řadě jen potvrdilo, že jsou nejpravděpodobnějším kandidátem na titul. Jenže perfektně fungující stroj se zadrhl po prohře na White Hart Line. Citizens od toho okamžiku třikrát vyhráli a třikrát remizovali a dali tak šanci ostatním týmům je dohnat či předehnat.

Manchester City navíc čeká v prosinci těžký los – doma rozjetá Chelsea, pak těžký zápas v Leicesteru, v druhé polovině měsíce na Etihad Stadium přijede Arsenal a rok uzavřou na Anfield Road.

Arsenal FC - Jako vždy s otazníkem

Arsenal, to je pořád ta samá písnička. Můžete se vsadit, že tým Arsene Wengera zase skončí v první čtyřce, ale v zisk titulu nejspíš tak úplně nevěří ani samotní fanoušci Kanonýrů. Od úvodního prohraného zápasu s Liverpoolem na Emirates Stadium Arsenal v lize neprohrál, jenže v této bilanci se skrývají čtyři remízy a to ve vyrovnaném souboji o čelo ligy stačí na pouhé čtvrté místo.

V prosinci Gunners čekají těžké zápasy na hřištích soupeřů. Pokud chtějí Kanonýři zůstat v boji o titul, musejí uspět v  zápasech s West Hamem, Evertonem a  Manchesterem City. A hlavně, což bývá slabinou londýnského týmu, nepodcenit domácí zápasy se Stoke a West Bromwich.

Tottenham Hotspurs - Spurs v závěsu

Tottenham Hotspurs už loni ukázali, že je třeba s nimi počítat, a letos se snaží to potvrdit. To by ovšem nesměli ztrácet body kvůli remízám, často s outsidery. Nikdo kromě v tabulce patnáctého Middlesbrought jich na svém kontě nemá tolik. Spurs prohráli první ligový zápas až na konci listopadu s Chelsea, přesto jim patří až páté místo a na první čtyřku ztrácejí čtyři body.

V prosinci hrají třikrát doma, a pokud dokáží zvýšit produktivitu svého útoku, kterému citelně chyběl zraněný Harry Kane, a zbaví se remízového stigmatu, mohou se opět dotáhnout na špici ligy.

Manchester United - Special One?

Kam zmizelo kouzlo Jose Mourinha? Zřejmě na stejné místo, kam odešla střelecká potence Zlatana Ibrahimovice a stabilní forma Wayna Rooneyho. Hvězdný kádr Manchesteru United dokázal v zápasech se Citizens, Liverpoolem, Chelsea a Arsenalem uhrát pouhé dva body, od konce srpna vyhráli Red Devils pouhé dva zápasy. Old Trafford jakoby domácím nedával žádnou výhodu – poslední ligový zápas tu United vyhráli v září.

Na začátku prosince čekají United dva těžké zápasy – nejprve na hřišti Evertonu, poté doma s Tottenhamem. Pokud je zvládnou a hlavně pokud nezaváhají s relativně slabšími soupeři ve zbytku měsíce, mohou se bodově vyrovnat s čelem soutěže. A zároveň tak upevnit nyní rozkolísanou židli svého manažera.

Kategorie: Premier League