Reprezentační pauza je skoro za námi, o víkendu se znovu rozběhne kolotoč ligových zápasů. Co všechno zatím přineslo 110 zápasů, tedy 11 kol Premier League?

Manchester City jako jasný favorit

Vypadalo to tak už před sezónou Premier League 2016/2017, zaznělo to v předpovědích expertů a komentátorů, zohlednily to kurzy sázkových kanceláří. A nyní se to mění ve skutečnost – Manchester City zatím válcuje ligu ve všech směrech. Citizens mají průměr skoro 3,5 vstřelené branky za zápas, zatím nenašli přemožitele a vybudoval i si solidní devítibodový náskok.

Liga bude ještě dlouhá, nemáme za sebou ještě ani třetinu soutěže, ale modrá část Manchesteru může být celkem spokojená. Citizens totiž dominují i svojí skupině Ligy mistrů a dva zápasy před koncem skupinové fáze už mají jistý postup.

Ti další

Za Citizens a jejich devítibodovým náskokem se na čtyřech bodech tlačí šest týmů. Nejvýše je zatím Manchester United, který má za sebou také velmi dobrý vstup do Ligy mistrů a stejně jako City vede tabulky skupiny. Následuje Tottenham a budu se opakovat – první místo ve skupině Ligy mistrů, jistý postup do jarních bojů.

Čtvrtá Chelsea FC sice skupinu nevede, ale postup do vyřazovací fáze Ligy mistrů má také velmi blízko. V lize po úvodním zaváhání s Burnley klopýtla ještě s Crystal Palace a nedokázala doma porazit Citizens. Nicméně to vypadá, že se rozehrál Alvaro Morata a Blues budou tabulkou stoupat.

Pátý Liverpool FC sice skupinu Ligy mistrů vede, ale o postup se bude muset ještě prát. Doma na Anfield Road v lize ještě neprohráli, venku celkem bodují a pokud Coutinho a Sturridge přidají na produktivitě, ještě týmům nad sebou pořádně zatopí.

Těsně pod vrcholem

liverpool-fc-1097

Na šestém a sedmém místě se v tuto chvíli drží překvapivě Arsenal FC a Burnley. Podle předsezónních prognostik se čekal pád londýnského týmu někam do středu tabulky, to jen podtrhla chabá aktivita na přestupovém trhu. Francouzský kouzelník Wenger ale opět tahá z rukávu nečekané trumfy, aktuálně je to mladičký střelec Nketiah, který tým posunul do dalšího kola Carabao Cup a čeká na větší příležitost v lize. Arsenal zároveň suverénně vede tabulku své skupiny v Evropské lize.

Burnley se díky tuhé obraně drží jako zázrakem v dosahu pohárových příček a jejich úvodní výhra na Stamford Bridge je zatím jedním z nejsenzačnějších výsledků tohoto ročníku. Burnley asi nebude zářit v gólových přestřelkách, v tom byl zápas Chelsea spíš výjimkou, ale hrají poctivý fotbal a zatím dokonce vozí více bodů zvenku než uhráli doma na Turf Moore.

Nováčci a chvost tabulky

Brighton&Hove, Newcastle United a Huddersfield se v nováčkovské sezóně drží velmi dobře. Nejníže v tabulce postaveným nováčkem je v tuhle chvíli jedenáctý Newcastle

V sestupových vodách aktuálně nejhlouběji tone Crystal Palace. První body získal Crystal Palace až v osmém kole díky výhře nad Chelsea. A i když je porážka zcela jistě cenným skalpem, pořád jsou za ni jen tři body. K tomu jeden bod za remízu s podobně „namočeným“ West Hamem a Eagles jsou zatím jasným kandidátem na sestup.

Jen dva body od sestupové zóny je Everton . Po návratu Waynea Rooneyho a mohutném nakupování za peníze získané prodejem belgického střelce Romelua Lukaku se určitě čekalo víc. Toffees se zbavili koncem října Ronalda Koemana a uvidíme, zda najdou na trenérský post někoho lepšího.

Statitiky Premier League 

Řečí čísel vypadá Premier League zatím takto:

  • ve 110 utkáních padlo zatím 283 branek, to je průměr 2,57 na zápas
  • nejlepšími střelci jsou Sergio Agüero a Harry Kane s 8 brankami
  • nejvíce gólů v jediném zápase viděli diváci na Etihad Stadium při utkání Manchester City-Stoke City 7:2
  • nejvíce diváků navštívilo zápas Tottenham – Liverpool na Wembley Stadium (80 827 diváků)
  • na stadiony si našlo zatím cestu 4 241 268 diváků, průměrně 38 556 diváků na každý zápas
  • nejvíce to střílí Liverpoolu, vyslali už skoro 200 střel (199)
  • nejvíce čistých kont (8) zatím udržel David de Gea z Manchesteru United
  • Harry Kane je na čele tabulky střelců, k tomu ještě 5x trefil brankovou konstrukci
  • největšími sběrateli žltuých karet jsou zatím dva Argentinci – Otamendi (Manchester City) a Zabaleta (West Ham United), oba s pěti položkami
Kategorie: Premier League