Bitva dvou gigantů španělského fotbalu určí majitele prestižního španělského Superpoháru (Supercopa de España) 2017. O ten se už tradičně od roku 1982 utká vítěz Primera División (španělská liga) a Copa del Rey (španělský pohár).

Historie španělského Superpoháru

Španělský superpohár (Supercopa de España) je trofej, o kterou mají právo každý rok bojovat pouze dva nejúspěšnější celky španělského fotbalu. Dvě napínavé bitvy proti sobě svedou vítězové španělské La Ligy a domácího poháru. Katalánský tým dokázal superpohár získat celkem 12 krát, což ho řadí na pozici nejúspěšnějšího týmu jeho historie. Pro srovnání. Odvěký rival z Madridu dokázal ve finále superpoháru uspět 10 krát. Nadcházející souboj těchto týmů o Supercopa de España bude už 7 v historii, což je také rekord.

Úvodní ročník novodobé podoby poháru se konal roku 1982, historie však sahá ještě dál. Od roku 1940 totiž vítězové zmiňovaných soutěží zápasily o poháry Copa de Campeones, Copa de Oro Argentina nebo o trofej Copa Eva Duarte. Poté se souboje o slavný pohár na 49 let umlčely.

Poslední pětice vítězů a finalistů Supercopa de Espana

  • 2016 Barcelona (Sevilla)
  • 2015 Ath. Bilbao (Barcelona)
  • 2014 Atl. Madrid (Real Madrid)
  • 2013 Barcelona (Atl. Madrid)
  • 2012 Real Madrid (Barcelona)

FC Barcelona nebo Real Madrid?

Souboj o španělský superpohár se datuje vždy před začátkem nové fotbalové sezony. Soupeři proti sobě svedou dvě utkání systémem doma – venku. O vítězi rozhodnou klasická pohárová pravidla, takže může hrát důležitou roli i vyšší počet vstřelených gólů na hřišti soupeře. Své o tom ví právě katalánský klub.

Barcelona si vloni poradila po jasných výsledcích se Sevillou a letos si bude jednoznačně chtít spravit chuť po ligovém zaváhání. První příčku španělské LaLigy totiž znovu obsadil po 4 letech rozjetý Real Madrid a k tomu přidal i triumf v Lize mistrů.  Bílý balet se naposledy v boji o španělský Superpohár představil v roce 2014, kdy ho přemohl městským rival Atlético Madrid. Poslední společná měření sil letošních protivníků v rámci tohoto poháru z let 2011 a 2012 dopadlo smírně. Nejprve se radovala Barca, o rok později to už byl ale Real, který po více vstřelených brankách na hřišti soupeře zvedl pohár nad hlavu.