Jeden z nejslavnějších stadionů starého kontinentu je domovem dvou znesvářených gigantů evropského fotbalu AC a Interu Milán. Mnohokrát byl svědkem velkým sportovních milníků a stal se tak místem, kde se již 92 let píše nejen fotbalová historie.

Dějiny s československou stopou

Historie stadionu se počala psát již roku 1925, kdy byl položen základní kámen úspěšným architektem Ulisse Stacchinim, který proslul mimo jiné stavbou milánského hlavního nádraží. Výstavba trvala krátce přes rok a již v této době měl stadion složený ze čtyř tribun kapacitu 35 000 diváků.
Hned první zápas, kterého byl stadion Giuseppe Meazza 19. září 1926 svědkem, přinesl výhru Interu nad AC 6:3. První mezinárodní utkání se zde odehrálo 20. února 1927, kdy se výsledkem 2:2 v přátelském duelu smírně rozešli domácí Italové s týmem Československa.

Itálie zažívala před druhou světovou válkou fotbalový rozmach a v mezinárodním fotbale začala sbírat velké úspěchy. Vše začalo vítězstvím na domácím MS v roce 1934, kde před zraky zaplněného stadionu přehrála v semifinále tým Rakouska a pak ve slavném finále porazila výběr Československa rozhodující trefou v prodloužení. V roce 1935 se původně domácí klub AC Milán rozhodl prodat svůj svatostánek městu, které prakticky ihned začalo s další rekonstrukcí za 5 milionů lir. Italský fotbalový boom nadále pokračoval a Squadra Azzura znovu zvítězila o tři roky později na další mistrovství světa ve Francii a obhájila tak svou fotbalovou dominanci.

giuseppe-meazza_san-siro_1436

Základní údaje o stadionu:

  • Název stadionu: Stadio Giuseppe Meazza (San Siro)
  • Lokace: San Siro, Milán, Itálie
  • Datum otevření: 19. září 1926
  • Rekontrukce: 1939, 1954, 1990
  • Kapacita: 80 018 diváků
  • Rozměry hrací plochy: 105 x 68 m
  • Osvětlení: 3600 lux
  • Týmy: AC Milán a Inter Milán
  • Významné události: MS 1934 a 1990, EURO 1980, Finále LM 1964, 1970, 2000, 2016
  • Plánek stadionu



Giuseppe Meazza nebo San Siro?


Velké změny se na San Siru udály po roce 1945, kdy se do místního stánku nastěhoval také Inter Milán. Rossoneri, jak se fotbalistům Interu přezdívá, s sebou přinesli řadu změn. Stadion dostal oficiální název podle slavného milánského fotbalisty Giuseppa Meazziho, který sice hrával za oba dva velké kluby, jenže právě za Nerazzurri odehrál o 328 zápasů více a záplatka byla na světě. Fanoušci AC tento fakt přijali jako křivdu, a valná většina z nich tak dodnes stadionu říká San Siro, podle původního názvu a místa, kde se nachází.

Od roku 1954 se při další rekonstrukci zvedla kapacita na 85 000 diváků a byly přidány také moderní světlomety, které umožňují dobrou viditelnost hráčům a fanouškům i úplné tmy. Zároveň byly tento rok historicky poprvé nainstalovány elektrické ukazatele skóre a Giuseppe Meazza se stal nejnavštěvovanějším italským stadionem.

Poslední rekonstrukci zažil stadion roku 1989 kvůli nadcházejícímu Mistrovství světa. Za stěžejní změny lze považovat přístavbu 11 betonový traverz, které dnes k tomuto místu již neodmyslitelně patří. Na zdejším hřišti se odehrálo týž rok 6 utkání MS, což byl společně s dalším proslulým stadionem Stadio Olympico největší počet v celé Itálii. Před zraky tisíců fanoušků zde ve smolném čtvrtfinále podlehla německému výběru těsným výsledkem 1:0 také družina československých fotbalistů.

giuseppe-meazza_san-siro_1434

Dějištěm obřích událostí

Krom letošního finále Ligy mistrů stadion slouží desítky let také k dalším sportovním i kulturním akcím. Stal se svědkem ragbyových nebo boxerských zápasů a řady hudebních vystoupení. Zdejší ochozy se staly dějištěm koncertů Boba Marleyho, Bruce Springsteena, skupiny Rolling Stones a vystoupila zde i kapela Bon Jovi. Na koncert hudební skupiny U2 přišlo na stadion neuvěřitelných 137 000 návštěvníků. V současné době se zde nachází i muzeum fotbalové historie zdejších celků a rozlehlý kinosál, kde se promítají dokumentární filmy o stadionu a také snímky z dílny obou rivalských klubů. Takový je stadion Giuseppe Meazza.