V roce 1895 založil majitel loďařství Arnold Hills a jeden z jeho předáků, shodou okolností zároveň fotbalový rozhodčí, Dave Taylor lokální klub dělníků Thames Ironworks FC. Dali tak základ jednomu z nejznámějších londýnských celků, West Hamu United.

Prapočátky klubu West Ham United

Thames Ironworks and Shipbuilding Company byla posledním loďařstvím na Temži a z jejích dílen vzešlo mnoho lodí, nejznámější asi HMS Warrior, jedna z prvních válečných lodí s ocelovým trupem.

Více než dvacet let po tom, co loď Warrior opustila aktivní službu, zrodila firma Thames Ironworks jinou legendu – West Ham United.

V roce 1895 vznikl klub jako přísně amatérský, většina jeho hráčů byli skutečně dělníci a zaměstnanci firmy, kteří fotbal hráli ve svém volném čase. A hráli ho docela slušně, hned v roce vzniku vyhráli lokální West Ham Charity Cup a v roce 1897 londýnskou ligu, soutěž amatérských týmů, ve které působilo hodně rezervních týmů londýnských ligových klubů.

V roce 1898 vstoupil tým do Second Division, respektive do její části Southern League, a stal se tak profesionálním klubem. Hned na první pokus postoupili Ironworkers do nejvyšší soutěže F irst Division a i když v prvním ročníku skončili druzí od konce, bylo třeba s nimi začít počítat.

Vznik West Ham United FC

V roce 1900 zanikl po potížích s řízením a financováním klubu tým Thames Ironworks FC, aby z jeho popela vzápětí povstal nám již dobře známý West Ham United FC. Svého původního vzniku  se klub nikdy nezříkal, dodnes si na něj nese památku ve svém znaku (zkřížená kladiva) i v přezdívkách "the Irons" či "the Hammers". Koneckonců i u nás je znám pod jménem "Kladiváři".

V roce 1904 se klub přestěhoval na stadion Boleyn Ground, známý i jako Upton Park, a setrval na něm více než sto let, až do roku 2016. První zápas na novém domácím hřišti sehráli Kladiváři proti svému největšímu rivalovi, Millwallu, a před deseti tisíci fanoušků vyhráli 3:0.

Nový klub se postupně probíjel nižšími soutěžemi, až v roce 1923 postoupil West Ham do Division One. Ve stejném roce si zahrál své první finále FA Cupu, ve Wembley proti Boltonu. West Ham sice prohrál 2:0, ale uhájil ligovou příslušnost a dalších skoro deset let působil nepřetržitě v první divizi.

V roce 1932 spadl do druhé ligy a nedostal se z ní zpět nahoru až do roku 1958.

Slavná léta West Hamu

Šedesátá léta jsou ve West Hamu spjata nerozlučně s největší klubovou legendou, Bobby Moorem. Bobby Moore dovedl v roce 1964 Kladiváře k triumfu v FA Cupu a v sezóně 1964/65 klub přidal i triumf na evropské scéně – zvítězil v Poháru vítězů pohárů.

Bobby Moore jako kapitán dovedl k úspěchu i anglickou reprezentaci. Po boku s dalšími hráči West Hamu, Martinem Petersem a Geoffem Hurstem, zvedl v roce 1966 nad hlavu pohár Mistrů světa.

Zlatá léta West Hamu trvala až do poloviny sedmdesátých let. V podstatě skončila dalším triumfem v FA Cupu v roce 1975 a prohraným finále Poháru vítězů pohárů v roce 1976 s Anderlechtem výsledkem 2:4. V roce 1978 klub zamířil do druhé ligy.

Jako na houpačce

V roce 1980, už jako druholigový tým, získali Kladiváři poslední velkou trofej, opět svůj oblíbený FA Cup. O to sladší byl triumf, když ve finále porazili londýnského rivala Arsenal. A to bylo až do dnešních dnů naposledy, kdy FA Cup vyhrál jiný tým než klub z nejvyšší anglické soutěže.

V roce 1981 se klub vrátil do nejvyšší soutěže, v ročníku 1985/86 zaznamenal své maximum v soutěži, třetí místo, a v roce 1989 zamířil opět do druhé ligy. Do první ligy se vrátil pro ročník 1991/92, ale jen pro jedinou sezónu.

V druhé lize se ale dlouho Kladiváři nezdrželi a ihned si vybojovali postup zpět do Premier League. Dalších deset let se v ní udrželi, ale pak přišel opět pád o level níž. Na postup zpět do Premier League pak čekali až do roku 2005.

 A houpačka se zhoupla ještě jednou – v roce 2011 zamířil West Ham opět do druhé ligy, aby se o rok později vrátil mezi elitu a už mezi ní setrval. Od roku 2016 už ne na starém Boleyn Ground, ale na londýnském Olympijském stadionu.

Úspěchy West Ham United FC

  • 3x vítězství v poháru Anglické fotbalové asociace (FA Cup)
  • vítězství v Poháru vítězů poháru
  • vítězství v Poháru Intertoto
  • nejvíce zápasů, 799,  za klub odehrál Billy Bonds, pozdější manažer
  • druhý největší počet zápasů )670) nasbíral Frank Lampard, otec pozdější legendy Chelsea
  • nejvíce branek, 326, za klub vstřelil Vic Watson, který za klub nastupoval ve dvacátých a třicátých letech
  • West Ham vyhrál v roce 1975 FA Cup s týmem složeným pouze z anglických hráčů, žádný klub po něm to již nezopakoval
  • West Ham nechvalně proslul s klubem spjatými fotbalovými výtržníky, mimo jiné zobrazenými ve filmu Green Street Hooligans. S chuligány se klub potýká dodnes.
  • Klubová hymna "I´m forever blowing bubbles" provází tým již od roku 1920

 

 

 

Kategorie: Premier League