Na dohled, pouhou míli pěšky přes Stanley Park, leží stadiony dvou rivalů, Liverpoolu FC a Evertonu FC. Od sezóny 1962/63 se pravidelně každou sezónu oba rivalové potkávají a píší další kapitoly k dějinám Merseyside derby.

Historie Merseyside derby

Everton FC vznikl v roce 1878 a od roku 1884 hrál na hřišti Anfield Road, které vlastnil jeden z členů představenstva klubu John Houlding. Většina členů představenstva byli liberálové, navíc členové Národní ligy zdrženlivosti, proti nim stál konzervativní Houlding, majitel pivovaru. Spory politické i finanční nakonec postavily Houldinga proti zbytku vedení a výsledkem bylo stěhování Evertonu na nové hřiště, jenom přes park, do Goodison Parku.

Houlding neváhal a ještě ve stejném roce, tedy 1892, založil si nový klub, a tak se Liverpool FC ocitl na Anfield Road.

anfield-road_fc-liverpool_01

Přátelské derby

Z mnoha důvodů je Merseyside derby označováno jako přátelské derby. Když proti sobě Liverpool FC vs Everton FC nastoupili v roce 1984 ve finále Ligového poháru ve Wembley, skupiny fanoušků byly v hledišti promíchány a z hlediště zněly společné pokřiky „Merseyside, Merseyside!“ a „Are you watching, Manchester?“.

Geografická blízkost stadionů také znamená, že fanoušci obou týmů jsou často členy jedné rodiny. Až do poloviny osmdesátých let nebyli fanoušci obou týmů na stadionu prakticky nijak odděleni, jak bylo zvykem při jiných příležitostech a jak by bylo v podstatě nepředstavitelné například při londýnských derby.

Je třeba říct, že situace se od zmíněné poloviny v tomto ohledu osmdesátých let mění k horšímu, zápasy doprovázejí standardní bezpečností opatření a od vzniku Premier League nepadlo v žádných jiných vzájemných zápasech dvou klubů více červených karet.

anfield-road_fc-liverpool_03

Nezapomenutelné zápasy

Liverpool a Everton spolu odehráli více než 200 utkání – v pohárech, v bývalé Division One nebo v Premier League. Poprvé se utkali v roce 1893 v soutěži Liverpool Senior Cup a Liverpool vyhrál 1:0. Šlo ale o amatérské utkání a ani jeden z týmů si je do historie vzájemných zápasů nezapočítává.

První oficiální utkání přišlo v sezóně 1894/95 a Everton vyhrál doma 3:0. Liverpool potřeboval dalších šest zápasů, aby Everton poprvé porazil, v sezóně 1897/98 vyhrál doma 3:1.

V roce 1966 v rámci Charity Shield hostil Everton v Goodison Parku Liverpool, který vyhrál 1:0. Před zápasem měli diváci unikátní příležitost shlédnout tři významné trofeje, které nesli hráči kolem hřiště. Liverpool se pochlubil mistrovskou trofejí za minulou sezónu, Everton pohárem pro vítěze FA Cup. Roger Hunt z Liverpoolu a Ray Wilson z Evertonu byli navíc součástí anglického týmu, který v tom roce vyhrál Mistrovství světa a tak se čestného kolečka dočkala i tato trofej.

20. února 1991 se oba týmy potkaly v rámci FA Cup s výsledkem 4:4, Everton dokázal čtyřikrát vyrovnat nepříznivý vztah. O týden později Everton vyhrál odvetu a z lavičky Liverpoolu se poroučel Kenny Dalglish.

V dubnu 2001 vyhrál Liverpool v Goodison Parku epickou bitvu 3:2, rozhodující gól padl až v 93. minutě. V zápase byly odpískány dvě penalty, Liverpool dohrával v desíti. Tohle vítězství naladilo Liverpool na vítěznou vlnu – do konce sezóny už neprohrál, o jediný bod se kvalifikoval do Ligy mistrů a navíc vyhrál Pohár UEFA i FA Cup.

V dubnu 2016 vyhrál Liverpool už podruhé za poslední dvě sezóny nad Evertonem doma se skóre 4:0. Tento zápas bývá považován za utkání s největší převahou jednoho z týmů v celé historii Merseyside derby, Liverpool vystřelil 37x, Everton jen 3x.

Pár čísel závěrem

  • celkem se odehrálo 228 vzájemných zápasů
  • Liverpool vyhrál 91 zápasů, remízou skončilo 71 utkání, 66 vítězství si připsal Everton
  • skóre je 321:258 ve prospěch Liverpoolu
  • nejdelší období bez porážky v derby je 14 zápasů, Everton toho dosáhl mezi ročníky1941/42 – 1951/52, Liverpool od sezóny 2011 doposud
  • v období Premier League padlo v derby již 21 červených karet
  • Steven Gerrard a Phil Neville, oba jako kapitáni svých týmů, dostali po dvou červených kartách
  • gólově nejbohatší bylo domácí vítězství Liverpoolu 7:4 v sezóně 1932/33
  • nejproduktivnějším střelcem derby je liverpoolský Ian Rush s 25 zásahy
  • nejvyšší (78 599, Goodison Park, 1948) i nejnižší (18 000, Anfield, 1901) návštěva derby patří ještě do historie Division One
  • nejvíce diváků ale vidělo vzájemné utkání ve finále Ligového poháru 1984 ve Wembley – 100000

Fotogalerie stadionu Anfiled Road