Anglická Premier League oslavila v loňském ročníku své 25. výročí. Do její historie přispěli svým dílem i čeští hráči, shodou okolností jich bylo právě 25. V prvním díle se zaměříme na brankáře.

První český hráč v Premier League

Prvním českým hráčem, který nakoukl do Premier League, byl brankář, a to hned v zahajovacím zápase nové soutěže. Na Ostrovech v té době působili tři čeští brankáři – Luděk Mikloško ve West Hamu, Pavel Srníček v Newcastlu a Jan Stejskal v Queens Park Rangers.

Luděk Mikloško a Pavel Srníček zamířili přes Kanál z Baníku, Jan Stejskal ze Sparty. Každý z nich měl ve svém klubu trochu jiný osud, mnoho ale mají společného. Do Anglie přišli všichni tři shodně hned na počátku devadesátých let, Mikloško a Stejskal v roce 1990, Srníček o rok později.

Luděk Mikloško se prosadil hned po svém příchodu, jeho předchůdce Phil Parkes schytal v Ligovém poháru šestigólový nářez od Oldhamu, v odvetě naskočil do svého teprve čtvrtého zápasu za Kladiváře Mikloško a až do sezóny 1997/98 zůstal brankářem číslo jedna. Přes svou neotřesitelnou pozici v klubu ale nebyl prvním českým hráčem v Premier League. Hammers totiž první ročník Premier League sledovali z druhé ligy. O postup do druhého ročníku se velkou měrou zasloužil právě Luděk Mikloško.

Pavel Srníček neměl start v Anglii vůbec lehký. Na Ostrovy přišel v lednu 1991 a do nové sezóny 1991/92 vstoupil jako jednička. V prvních patnácti zápasech inkasoval 32 branek, z toho šest v jediném zápase, s Tranmere Rovers. Srníčka na pozici jedničky nahradil Tommy Wright a přesto, že se klub v únoru 1992 nacházel na dostřel sestupu z druhé ligy, pod vedením Kevina Keegana se udržel. V další sezóně si Wright udržel pozici jedničky pouze čtrnáct zápasů, pak se do brány vrátil Pavel Srníček. A tu další již zahájil v nové soutěži, teprve rok staré Premier League. Ani Pavel Srníček tedy nebyl prvním českým hráčem v Premier League.

Jan Stejskal strávil v Anglii nejkratší dobu, pouhé čtyři sezóny. V QPR si udělal jméno jako spolehlivý brankář, který si uměl řídit obranu před sebou. Ač byl občas limitován znalostí jazyka, i přesto se do historie klubu zapsal jako jeden z nejlepších brankářů, které The Hoops měli. A je to právě on, komu patří privilegium prvního českého hráče v Premier League. Hned v úvodním kole nové soutěže se stal jedním z pouhých 13 cizinců, kteří zasáhli do hry.

Seriál Češi v Premier League:

Jejich další osudy

Jak jste si mohli přečíst již výše, Luděk Mikloško se pro West Ham United stal již své první sezóny naprosto nepostradatelným. V roce 1991 získal ocenění Hammer of the Year. Památným je také jeho výkon v posledním utkání sezóny 1994/95 proti Manchesteru United. Hammers doma uhráli remízu 1:1, Mikloško byl vyhlášen Hráčem zápasu, United tak přišli o titul a z vítězství v lize se po 80 letech radovali Blackburn Rovers.

Mikloško na podzim roku 1997 bojoval o post jedničky s Craigem Forrestem. Definitivní tečku za jeho kariérou u Kladivářů byl zápas s Derby County 6.12.1997. Hammers prohráli 2:0, Mikloško si dal vlastní gól a v dalším zápase jej nahradil Forrest. Po 374 zápasech za klub přišlo nejprve jarní hostování v Queens Park Rangers a od podzimu 1998 nakonec trvalý přestup. Za Rangers stihl odehrát včetně hostování přes 50 ligových utkání než v roce 2001 i ze zdravotních důvodů definitivně ukončil kariéru.

Kariéra Pavla Srníčka v Newcastlu nebyla zdaleka tak přímočará jako ta Mikloškova ve West Hamu, i přesto celá jedna generace fotbalových fanoušků zná díky televizním komentářům jeho tým nikoliv jako Newcastle United, ale jako „Srníčkův Newcastle“. Pavel Srníček pomohl přivést tým do Premier League s impozantním ziskem 96 bodů, dále ale střídal dobrá období s těmi horšími. Na začátku sezóny 1994/95 byl hned v prvním zápase proti Leicesteru vyloučen, v září „namazal“ svojí chybou na gól Ianu Rushovi z Liverpoolu a sportovní komentátor Gleen Moore z The Independent se ve svém článku ptal, jak dlouho ještě tenhle hráč vydrží v prvním týmu.

V roce 1995 nahradil Srníčka v bráně Shaka Hislop. Pokud si někdo myslel, že to je Srníčkův konec v Newcastlu, šeredně se spletl. Při zranění svého konkurenta se Srníček vrátil jako jednička ve vynikající formě. Devadesátá léta nakonec ovládl jako nejdéle sloužící zahraniční hráč Newcastlu.

V roce 1998 po 150 ligových zápasech v barvách Newcastlu se krátce vrátil do Baníku Ostrava, ale na podzim už byl zpět na Ostrovech, tentokrát v barvách Sheffieldu Wednesday. Za Sheffield nastupoval až do jeho pádu do druhé ligy v roce 2000, pak zamířil do Itálie. Ale Anglie mu byla blízká a již v roce 2003 se vrátil, tentokrát do Portsmouthu. Ale ani v Portsmouthu, ani později ve West Hamu se již nedokázal prosadit na post jedničky. Na závěr své kariéry se ještě jednou vrátil do svého Newcastlu, jako záloha za zraněného Shay Givena. V roce 2007 zde ukončil svoji aktivní kariéru.

Jan Stejskal zamířil do Queens Park Rangers po úspěšném Mistrovství světa 1990. Čechoslováky sice ve čtvrtfinále zastavilo Německo, ale Stejskal se prezentoval vynikajícími výkony v bráně a fanoušci QPR se právem těšili, že nahradí Davida Seamana.

Stejskalovi začátky ale byly těžké. Velmi limitující pro něj byla jazyková bariéra, zcela odlišný styl fotbalu na Ostrovech a velkou roli hrálo i odloučení od rodiny a dlouhý pobyt na hotelu. Zraněními decimovaná obranná čtveřice před ním navíc znamenala, že komunikační problémy se jen prohlubovaly.

Jan Stejskal byl nicméně velmi talentovaný a kvalitní brankář, takže všechny tyto problémy překonal. Díky svojí výšce byl dominantní v malém vápně, přesto také velmi pohyblivý a pohotový proti střelám zblízka. Několikrát svůj tým zachránil při penaltových kopech. Soupeře při nich často dokázal rozhodit svým rituálem – nejprve šel jedné tyči, oklepal si kopačku, po brankové čáře zamířil k druhé tyči, udělal totéž a nakonec si stoupl doprostřed brány, vzpažil a branka najednou vypadala velmi malá. Tak si jej budou fanoušci QPR pamatovat. Když odcházel po sezóně 1993/94, už byl hluboko zapsán do srdcí fanoušků na Loftus Road.

V Premier League se postupně objevili další tři čeští brankáři. Jak si vedli oni, se dozvíte v dalším díle seriálu Češi v Premier League.