Stobodový šampión, nezadržitelný Salah, vzpoura nováčků, konec éry Arsene Wengera, to je jen několik příběhů z mnoha, které přinesl 26. ročník Premier League.

Manchester City – vítěz Premier League 2017/18

Manchester City vyhrál Premier League 2017/18 ve velkém stylu, v pátém kole se poprvé dostal na první místo a už ho neopustil. Pohár si navíc zajistili s před stihem – již pět kole před koncem ligy. Citizens na své cestě za pátým titulem zlomili několik rekordů soutěže. Získali nejvíce bodů (100), měli největší náskok na druhé místo (19), vstřelili nejvíce branek (106), vyhráli nejvíce zápasů (32) a to včetně kategorie zápasy venku (16). Dokázali vyhrát 18 zápasů v řadě, jen 153 minut za celou sezónu v zápase prohrávali a dokázali porazit všech 19 protivníků. Jen dvakrát poznali v Premier League hořkost porážky – venku s Liverpoolem (3:4) a doma s Manchesterem United (2:3).

Citizens navíc získali podruhé za čtyři roky double – v únoru porazili ve finále Ligového poháru 3:0 Arsenal. Nedařilo se jim opět v Evropě. Vyhráli suverénně základní skupinu Ligy mistrů, postoupili pak přes Basilej, ale ve čtvrtfinále jim stopku vystavil rozjetý Liverpool.

Pohárové příčky

Díky velkému náskoku Citizens bylo již dlouho jasné, že zbytek ligy hraje jen o tři místa v Lize mistrů. Kandidátů bylo teoreticky pět, ale bídné výkony odsunuly mimo tento boj Arsenal. Již druhá sezóna, ve které si Kanonýři nedokázali zajistit místo v Lize mistrů, stála manažerské místo dlouholetého lodivoda Arsene Wengera. 20. dubna oznámil, že po dvaceti dvou letech klub na konci sezóny opustí.

Ze souboje Manchesteru United, Spurs, Liverpoolu a Chelsea překvapivě první odpadl obhajující mistr. Chelsea ztratila dech v poslední třetině ligy a od 25. kola jen sledovala, o kolik jí čtvrté místo unikne.

Do základní skupiny Ligy mistrů pro další ročník se tak kvalifikovali Manchester City jako mistr a po něm postupně Manchester United, Tottenham a Liverpool. Základní skupiny Evropské ligy bude hrát Chelsea a Arsenal, štěstí v předkole zkusí Burnley, které se do evropských soutěží vrací po padesáti letech.

Nováčci a sestupující

V tomto ročníku byli nováčky týmy Newcastle United, Brighton & Howe Albion a Huddersfield Town. Poprvé od sezóny 2011/12 a teprve potřetí v historii Premier League se dokázali všichni tři nováčci udržet v nejvyšší soutěži. Newcastle skončil sezónu na desátém místě, Albion na patnáctém a Huddersfield jen o příčku za ním.

Do druhé ligy, The Championship, míří Swansea City, Stoke City a West Bromwich Albion.

Zlatá kopačka

Souboj o titul nejlepšího střelce Premier League ročníku 2017/18 měl dva hlavní favority – Egypťana Mohameda Salaha z Liverpoolu a Angličana z Tottenhamu, Harryho Kanea. Harry Kane se zvlášť důrazně přihlásil o slovo, když v prosinci vstřelil dva hattricky v bezprostředně navazujících zápasech. Trvalejší formu si ale udržel Mohamed Salah a s 32 zásahy nakonec udržel první pozici před třicetigólovým Kanem.

Na metu dvaceti ligových branek dosáhli ještě Sergio Agüero (21) a Jamie Vardy (20).

Statistiky Premier League 2017/18

  • celkem padlo 1018 branek (2,68 na zápas)
  • 9 týmů doma dokázalo vyhrát o pět branek (8x 5:0, 1x 7:2)
  • Manchester City vyhrál 18 zápasů v řadě, celkem 22 zápasů po sobě nepoznali porážku
  • naopak West Bromwich Albion nedokázal 20 zápasů nepřetržitě vyhrát
  • nejvíce diváků vidělo londýské derby Tottenham – Arsenal (83 222)
  • nejméně diváků zaujal zápas Bournemouth – WBA (10 242)
  • celkem zápasy navštíilo 14 4269 890 diváků (38 275 na zápas)
Kategorie: Premier League