Již 58. sezónu se utkává 92 anglických a velšských klubů o tuto trofej, jednu ze čtyř nejcennějších v anglickém fotbale. Je vyhrazena pouze účastníkům z ligového systému a vítězi zajišťuje účast v kvalifikaci o Evropskou ligu.

Historie Anglického ligového poháru 

Carabao Cup, dříve Ligový pohár či Anglický ligový pohár (English League Cup, EFL), odstartoval v sezóně 1960/61. Myšlenka na tuto soutěž vznikla v hlavě dlouholetého sekretáře anglické Fotbalové asociace a pozdějšího prezidenta FIFA, Stanley Rouse.

Do života ji uvedl Alan Hardaker, jeho nástupce na čele Fotbalové asociace. Prvotní záměr byl jednoduchý, připravit soutěž pro kluby, které vypadnou v úvodních fázích mnohem tradičnějšího FA Cup, tedy Poháru Fotbalové asociace. V praxi ale nakonec Ligový pohár měl nahradit klubům výpadek příjmů, který způsobí reorganizace ligových soutěží a s tím spojená redukce počtu zápasů. A ačkoliv v tu chvíli existoval plán reorganizace pouze na papíře, nová soutěž přesto vznikla. Její vznik měl i jeden velmi prozaický důvod, během padesátých let byla většina stadionů osazena osvětlením, to otevřelo cestu k večerním zápasům a nebyl tak důvod hrát všechny zápasy pouze o víkendech

Status soutěže

V počátcích si soutěž jen těžko získávala prestiž, vyjednávání s UEFA o možnosti místa v evropských klubových soutěžích pro vítěze skončila až hrozbou bojkotu, a i poté byl úspěch jen částečný – vítěz Ligového poháru měl garantováno místo v Evropě, jen pokud byl zároveň účastníkem nejvyšší anglické soutěže, tedy tehdejší First Division.

I doma to Ligový pohár měl a má těžké. Pomineme-li tradiční FA Community Shield, což je trofej za jediný zápas, má Anglie dvě další trofeje – Premier League a FA Cup. Obě znamenají pro kluby mnohem více, dokonce i v nižších ligových soutěžích se často cení více výhra ligy než tento pohár.

Hodně klubů z Premier League posílá do zápasu hráče z juniorky, aby nasbírali cenné zkušenosti. O překvapivé výsledky tak nebývá nouze. Fanoušci Manchesteru United by o tom mohli vyprávět několik příběhů. Snad nejvýraznějším byla prohra se Southend United v sezóně 2006/07, proti kterým Manchester nasadil tým s 10 reprezentanty a přesto se soutěží rozloučil.

Účastníci a formát soutěže

Ligový pohár organizuje EFL, tedy Anglická fotbalová liga, spolu s Premier League, což zahrnuje čtyři nejvyšší patra fotbalových soutěží v Anglii, tedy Premier League, The Championship, League One a League Two.

Soutěž se hraje vyřazovacím způsobem, má sedm kol, až po semifinále hraných na jediný zápas. Finále se hraje ve Wembley a je to jediný zápas, který se hraje o víkendu, konkrétně v neděli. Týmy do poháru vstupují postupně, podle soutěže, kterou hrají. První kolo patří týmům z tří nižších soutěží, od druhého kola se přidávají týmy Premier League a od třetího týmy, které hrají evropské poháry.

Od Milk Cupu po Carabao Cup

Ligový pohár se od ročníku 1981/82 jmenuje podle sponzora, až na jedinou výjimku v ročníku 20016/17, kdy sponzora neměl a zůstal u názvu EFL Cup. Postupně tedy nesl tyto jména:

  • Milk Cup (sponzor Milk Marketing Board, 1981/82 - 1985/86)
  • Littlewoods Challenge Cup (Littlewoods, 1986/87 – 1989/90)
  • Rumbelows Cup (Rumbelows, 1990/91 – 1991/92)
  • Coca-Cola Cup (Coca-Cola, 1992/93 – 1997/98)
  • Worthington Cup (Worthington’s, 1998/99 – 2002/03)
  • Carling Cup (Molson Coors, 2003/04 – 2011/12)
  • Capital One Cup (Capital One, 2012/13 – 2015/16)

Od sezóny 2017/18 je sponzorem výrobce energetických nápojů, společnost Carabao, a soutěž tak nese název Carabao Cup.

Rekordy a statistiky Anglického ligového poháru

  • Nejvíce vítězství v soutěži (8) i nejvíce finálových účastí (12) patří Liverpoolu
  • Pětkrát dokázal tento pohár vyhrát Ian Rush (Liverpool)
  • Nejlepšími střelci soutěže celkově jsou se 49 brankami Ian Rush a Geoff Hurst
  • Nejproduktivnějším střelcem v jediném ročníku byl v sezóně 1986/87 Clive Allen z Tottenhamu
  • Nejdelší penaltový rozstřel proběhl v srpnu 2016 mezi Derby County a Carlisle United, po 32 pokutových kopech postoupila s výsledkem rozstřelu 14:13 Derby
Kategorie: Premier League