Od roku 1955 se střetávají nejlepší týmy ve společné soutěži pořádané Evropskou fotbalovou asociací (UEFA) o nejcennější klubovou trofej světa. V minulosti pod různými jmény, nyní pod jménem Liga mistrů UEFA (Champions League).

Předchůdci Ligy mistrů

První mezinárodní evropskou soutěží byl Challenge Cup, který se hrál o d roku 1897 v rámci Rakouska–Uherska. Prakticky všechny týmy, které se jej účastnily, pocházely ze tří měst – Vídně, Budapeště a Prahy. O pohár se bojovalo desetkrát v rozmezí let 1897-1911 a až na jedinou výjimku v sezóně 1908/09, kdy vyhrál maďarský Ferencvárosi TC, získal trofej vždy některý z vídeňských týmů.

Po přestávce způsobené první světovou válkou začaly vznikat ve střední Evropě první národní ligy. Ve snaze upevnit tehdejší dominanci středoevropských klubů vznikla mezinárodní soutěž Mitropa Cup. Nejlepší roky zažila tato soutěž před druhou světovou válkou, mezi její vítěze se zapsala dvakrát Sparta a jednou Slavie. Po druhé světové válce prestiž soutěže uvadala, přesto se s několika přestávkami a změnami formátu hrála až do roku 1992. V těchto dobách se mezi držitele trofeje zapsala ještě jednou Sparta a Baník Ostrava, ze společné československé ligy potom týmy Prešova, Trnavy a Interu Bratislava.

Historie Ligy mistrů

Soutěž vznikla v roce 1955 jako Pohár mistrů evropských zemí. Prvního ročníku se účastnilo jen šestnáct týmů a vítězem se stal Real Madrid, který hned v následujícím ročníku trofej obhájil. Tým složený z hvězd tehdejší doby, namátkou za madridský klub v té době nastupovali Puskas, Di Stefano, Gento či Santamaria, dokázal vyhrál pět prvních ročníků. Ten poslední zápas se stal legendárním – do finále se probil Eintracht Frankfurt jako první tým, který nebyl z jižní Evropy, a postavil se Realu Madrid před zraky více 135,000 diváků, což je stále nepřekonaný rekord finále evropské soutěže, a mnoha dalších před obrazovkami díky přenosu BBC a dalších televizních stanic. Utkání v Hampden Parku ve skotském Glasgow skončilo vítězstvím Realu 7:3.

Kdo mohl zastavit dominanci Realu? Nu, přeci jejich úhlavní rival. V prvním kole dalšího ročníku Real vyřadila Barcelona a dokráčela až do finále, kde nestačila na Benficu. V dalším ročníku se do finále opět dostal Real, ale Benfica s legendárním Eusébiem v čele porazila Španěly 5:3.

V dalších letech se střídali období dominance (Inter, Ajax, Bayern) s obdobími různých vítězů. Tečku za jednou etapou, která změnila fotbal na další roky, byla tragédie na Heysel Stadium.

Heysel Stadium

V květnu 1985 se proti sobě ve finále Poháru mistrů evropských zemí postavili na bruselském Heysel Stadium Liverpool a Juventus. Juventus porazil anglický tým 1:0, ale celý zápas zůstal ve stínu incidentu, který mu předcházel.

Vinou pořadatelů se v neutrálním sektoru sousedícím se sektorem Angličanů ocitlo množství italských fanoušků. Bídný stav stadionu dodal oběma stranám munici a přes plot a území nikoho stěží držené malým množstvím policistů začalo létat kamení. Krátce před výkopem se podařilo skupině anglických fanoušků protrhnout plot a překonat policisty. Na tribuně Z vypukl chaos. Celkový účet vzniklého zmatku je hrozivý - 39 mrtvých a více než 600 zraněných.

Všechny anglické týmy obdržely zákaz startu v evropských soutěžích na pět let, Liverpool dokonce na šest. Radikálně se změnila bezpečnostní opatření při mezistátních fotbalových utkáních a vzrostly požadavky na bezpečnost stadionů.

Vznik Ligy mistrů

V roce 1992 se poprvé představila Liga mistrů (Champions League). Zpočátku se hrála v dnes možná trochu nepřehledném formátu – týmy se nejprve kvalifikovaly do dvou skupin, které se hrály skutečně ligovým způsobem, a z nich vzešli vítězové, kteří se utkali ve finále, v druhém ročníku potom čtyři týmy, které hrály semifinále a finále.

Od ročníku 1994/95 se už hraje Liga mistrů klasickým způsobem – nejprve skupinová fáze a poté vyřazovací boje od čtvrtfinále až po finále. Od roku 1992 se bojů ve skupinách zúčastnilo již celkem 134 klubů z 32 různých národních fotbalových asociací.

liga-mistruRekordy a statistiky Ligy mistrů

  • od roku 1955 soutěž vyhrálo celkem 22 klubů z 10 různých zemí
  • nejvíce trofejí získal Real Madrid (12), nejčastěji soutěž vyhrávaly španělské kluby (17)
  • nejvíce finálových účastí mají Real (15), AC Milán (11) a Bayern (10)
  • brankář Iker Casillas odehrál v Lize mistrů nejvíce utkání ze všech hráčů (165)
  • 30 hráčů odehrálo více než 100 utkání, mezi nimi je i Petr Čech
  • nejlepším střelcem Ligy mistrů je Cristiano Ronaldo (107), následován Lionelem Messim (96)
  • oba dva vstřelili v Lize mistrů již sedmkrát hattrick
  • Francisco Gento  vyhrál Ligu mistrů šestkrát (1956,1957,1958,1959,1960,1966), pokaždé v dresu Realu
  • Clarence Seedorf vyhrál Ligu mistrů v dresu tří různých klubů (1995 – Ajax, 1998 – Real, 2003 a 2007 – AC Milán)
  • dva trenéři dokázali vyhrát soutěž třikrát, Bob Paisley s Liverpoolem (1977,1978, a 1981) a Carlo Ancelotti s AC (2003, 2007) a s Realem (2014)
Kategorie: Liga mistrů