Liverpool FC hraje svoji 125. sezónu celkem a po osmém místě v ročníku 2015/16 letos míří mnohem výš.

liverpool-fc-1097Finále Evropské ligy 2016

Liverpool se již loni v říjnu rozloučil s manažerem Brendanem Rodgersem a aby potvrdil své ambice, přivedl jednoho z nejžádanějších trenérů současnosti - Jürgena Kloppa. Špatný start do sezony a nevyrovnané výkony Liverpoolu však zajistily v Premier League pouhé osmé místo a tedy i sezónu 2016/2017 bez evropských pohárů. Přitom v těch loni zanechal tým, díky úspěšnému tažení Evropskou ligou, výraznou stopu.

Bez porážky vyhrál základní skupinu, ve vyřazovacích bojích postupně přešel přes Augsburg, Manchester United, Dortmund a Villareal a v basilejském St.Jakob Parku si to rozdal o druhou nejcennější evropskou trofej se Sevillou. S těžkým soupeřem, který hrál třetí finále Evropské ligy za sebou a navíc obě předchozí vyhrál, si Liverpool nedokázal poradit, ačkoliv po poločase vedl 1:0. Tři španělské góly v poločase druhém poslali pohár opět do Sevilly, nicméně pro Liverpool bylo finále tohoto poháru zcela jistě úspěchem.

Příprava na sezónu

Jürgen Klopp se rozhodl před novou sezónou posílit na všech postech. Do týmu přivedl brankáře Kariuse a Manningera, do obrany Matipa a Klavana a jako ofenzivní posily záložníka Wijnalduma a útočníka Maného. I přesto klub zůstal finančně v oblasti transferů v plusu, zejména díky prodeji útočníků Ibeho (15 milionů liber) a Bentekeho (27 milionů liber) a záložníka Allena (13 milionů liber).

V předsezónní přípravě ukořistili liverpoolští velmi cenný skalp. V rámci série přátelských zápasů pod hlavičkou turnaje International Champions Cup dokázali v londýnském Wembley rozbít Barcelonu 4:0 a to Barca nenastoupila v žádné béčkové sestavě, ale naopak se všemi hvězdami.

Vstup do sezóny

liverpool-fc-1092I když v posledním zápase přípravy prohrál Liverpool v Mohuči s domácím FSV Mainz 05 0:4 (méně než 24 hodin po zápase s Barcelonou a ve velmi kombinované sestavě), pohodu z porážky Katalánců Reds přenesli i do Premier League. V prvním kole zaskočili na Emirates Stadium domácí Arsenal FC a i když Kanonýři před šedesáti tisíci diváků v závěru soupeře hodně tlačili, náskok hostů nestáhli a všechny tři body po výsledku 3:4 putovaly do Liverpoolu.

Škoda jen následné porážky na hřišti Burnley, kde Reds nedokázali odpovědět na dva góly domácích v prvním poločase a zůstali bez bodu. V dalších sedmi zápasech totiž nenašel Liverpool přemožitele a ve vyrovnané špičce Premier League mu patří až třetí místo za také dvacetibodovými Citizens a Gunners, ovšem jen díky horšímu skóre.

Anglický ligový pohár

Liverpool zatím odehrál tři kola EFL Cup, ve kterých si nejprve poradil s dvěma týmy z druhé ligy. Na venkovních hřištích vyprovodil bez inkasované branky nejprve Burton Albion (0:5) a poté i Derby County (0:3). V čtvrtém kole (týmy z Premier League vstupují do EFL Cup až v druhém kole) přivítali doma Tottenham Hotspurs a díky dvěma brankám Daniela Sturridge si zajistili postup do čtvrtfinále

Liverpool 2016/17 v číslech

Údaje jsou platné k 24.10.2016:

- Liverpool má gólovou produkci v lize rozloženou mezi sedm různých hráčů

- z těchto sedmi hráčů se jich pět prosadilo více než třikrát

- všech devět ligových zápasů odehráli jen dva hráči, Nathaniel Clyne a Jordan Henderson

- Liverpool letos inkasoval v každém ligovém zápase kromě bezbrankové remízy s Manchsterem United

- Jordan Henderson (stejně jako Johny Evans z WBA) zatím nasbíral nejvíce žlutých karet v Premier League, konkrétně 5