Zápasem Liverpool-Norwich odstartoval nový ročník anglické Premier League. Dokáže Manchester City vyhrát soutěž potřetí za sebou? Získá Klopp svůj první anglický titul? Pojďme se podívat na vyhlídky favoritů.

Manchester City

  • Loňské umístění: 1.
  • Letošní prognóza: 1.

Z dvaceti čtyř fotbalových expertů oslovených sportovní redakcí britské BBC jich šestnáct tipovalo na mistra ligy právě Citizens. Citizens ovládli poslední dva ročníky, v loňské sezóně nápor Liverpoolu odrazili vítěznou šňůrou čtrnácti zápasů.

Tým opustila dlouholetá opora zadních řad, Vincent Kompany, ale jeho vliv v poslední sezóně už byl hlavně mimo hřiště, přece jenom v posledních čtyřech sezónách zasáhl do méně než dvaceti zápasů v každé z nich.

Nejvýraznější posilou týmu je mladý záložník Rodri, který přišel z Atletica Madrid. Ve dvaceti třech letech už má za sebou šest zápasů za španělskou reprezentaci a měl by výrazně posílit defenzivní hru záložní řady.

Manchester City letos opět vyhraje ligu, o tom není pochyb.

FC Liverpool

  • Loňské umístění: 2.
  • Letošní prognóza: 2.

Liverpoolští prožili z pohledu přestupů velmi klidné léto. Jürgen Klopp se soustředil zejména na udržení kádru, který dokázal vyhrát Ligu mistrů a nepouštěl se do žádných milionových dobrodružství. To mu zcela jistě slouží ke cti, ale bude jeho soupiska, byť o rok starší a zkušenější, stačit na Citizens?

Třicetileté čekání na titul by v Liverpoolu chtěli ukončit právě letos. Stavět budou na sehranosti a sebevědomí získaném triumfem v Lize mistrů. A i když kolem kroužila lasa klubů napumpovaných petrodolary, v týmu zůstali hvězdní Virgil van Dijk i Mohamed Salah.

I přesto, stejně jako většina expertů BBC, říkáme, že z toho bude jen pěkné druhé jméno.

Chelsea FC

  • Loňské umístění: 3.
  • Letošní prognóza: 5.

Chelsea loni pod trenérem Sarrim vybojovala třetí místo a triumfovala v Evropské lize. Pro majitele klubu Romana Abramoviče to bylo zklamání a s trenérem Maurizio Sarrim se klub nerozloučil v nejlepším.

Klub sází na návrat hráčských legend, do managementu nastoupil Petr Čech, trenérem bude Frank Lampard. Lampard je možná klubovou legendou jako hráč, ale jako trenér má za sebou pouze roční štaci v Derby, které ze šestého místa dostal na, chvilka napětí – ano, na šesté místo.

Se zákazem přestupů a po odchodu Edena Hazarda do Realu Madrid to bude mít Chelsea těžké. Postup ze skupiny Ligy mistrů? Určitě ano. Domácí pohár? Možná. Umístění v Top4? Nemyslím. Nicméně z pozice mírného outsidera můžou Blues své fanoušky jen příjemně překvapit.

Tottenham Hotspur

  • Loňské umístění: 4.
  • Letošní prognóza: 4.

Trofej. To je to, co Mauricio Pochettino nutně potřebuje, aby zúročil svoji práci v posledních letech na pozici manažera Spurs. V létě to dokonce chvilku vypadalo, že se s klubem rozloučí, ale nakonec zůstal a povede Spurs do další sezóny.

V poslední den přestupového okna bojoval klub o útočníka Juventusu Paula Dybalu, ale Juventus nakonec veškerá jednání ukončil. I tak ale můžou být Spurs s létem spokojeni, z Lyonu přišel záložník Tanguy Ndombele, který bude výraznou posilou už tak vynikajícího kádru.

Stejně jako loni čtvrté místo určitě ano, ale finále Ligy mistrů zřejmě zopakovat nedokážou.

Arsenal FC

  • Loňské umístění: 5.
  • Letošní prognóza: 3.

Dva roky mimo Ligu mistrů, prohrané finále Evropské ligy s městským rivalem a přestupový rozpočet ve výši pouhých čtyřiceti milionů liber. Na začátku léta by si asi na Arsenal nikdo nevsadil ani do první šestky. Raul Sanllehi, který má v klubu od května na starosti přestupy, ale dokázal zázraky.

Arsenal přivedl na hostování španělského záložníka Danny Ceballose z Realu, z Lille přichází druhý nejlepší střelec loňské sezóny francouzské ligy, Nicolas Pepé. A v poslední den přestupového okna získali Kanonýři ze Celticu Kierana Tierneyho a z Chelsea Davida Luize. Prázdnou kasu poté naplnil přestup Iwobiho do Evertonu, který by v nabitém kádru zřejmě ztratil své místo v sestavě.

Arsenal má našlápnuto vrátit se do první čtyřky a na třetí pokus snad konečně vyhrát Evropskou ligu.

Manchester United

  • Loňské umístění: 6.
  • Letošní prognóza: 6.

United vsadili na pokračovaní Solskjaera na trenérské lavičce a ten buduje kádr pro svoji vizi. Na Old Traford v létě nešetřili, ale zaznamenali i ztráty.

Konec loňské sezóny možná úplně nepřesvědčil, že je Solskjaer tím pravým, kdo vrátí Manchester United na výsluní, ale v Manchesteru vsadili na jistotu. Obrannou řadu vyztužil ve středu anglický reprezentant Harry Maguire za osmdesát milionů liber, na kraji mladík z Crystal Palace Aaron Wan-Bissaka. Ze Swansea přišel talentovaný křídelník Daniel James.

V poslední den přestupů se klub překvapivě rozloučil s belgickým reprezentantem Romelem Lukaku,  aniž by přivedl adekvátní náhradu. Trenér tedy chce sázet v útoku na rychlé a pohyblivé hráče Rashforda s Martialem, podpořené Lingardem a ze zálohy zkušeným Paulem Pogbou.

Na Top4 to ale nejspíš stačit nebude.

Kategorie: Premier League