Eden Hazard už definitivně svlékl modrý dres Chelsea a vyměnil londýnské podnebí za přívětivější počasí španělského vnitrozemí. Kdo další změní v tomto parném létě klubovou příslušnost?

Konec sezóny 2018/19

Fotbalová sezóna 2018/19 skončila v Evropě na klubové úrovni finálem Ligy mistrů již 1. června. Ačkoliv se letos nehraje Mistrovství světa ani Evropy, velká část hráčů nemá stále ještě po sezóně. Některé kluby sice již začínají přípravy na nový ročník, zejména ty, na které čekají kvalifikační kola evropských pohárů, na jiných kontinentech ale právě vrcholí tamní mistrovství. A těch se účastní nemalý počet hráčů evropských klubů.

Asi nejsledovanější je Mistrovství Jižní Ameriky, ale strmě rostoucí kvalitu má i Africký pohár národů. A zapomenout není možné ani na mistrovství asociace Concacaf, Zlatý pohár, kterého se účastní země Severní a Střední Ameriky a Karibiku.

Až budou mít v polovině července "odpracováno" i hráči účastnící se těchto turnajů, mnozí z nich zamíří po dovolené na nové klubové adresy.

Eden Hazard a dál?

Přestup Edena Hazarda do Realu Madrid nemusí být ani zdaleka největším přestupem tohoto léta. Konkurent Realu a jeho hlavní rival, FC Barcelona, hodlá letos v létě obnovit přerušenou spolupráci gólostroje MSN, tedy Messi – Suarez – Neymar. Brazilský forvard Neymar není v Paříži spokojen a nijak zvlášť se tím netají. Stále ještě rekordní přestup směrem do PSG by se letos mohl obrátit, nedá se ovšem očekávat, že by PSG inkasovalo částku podobnou té z roku 2017, tedy 222 milionů euro.

Hazardův příchod do Realu může spustit pohyb některých hráčů opačným směrem, je možné, že Real opustí třeba Gareth Bale. A podobně se v Barceloně může stát, že roli náhradníka nepřijme vycházející hvězdička Ousmane Dembélé.

Obměna v Bayernu Mnichov

V Bayernu Mnichov skončí éra dua Robbery ( v angličtině "loupež"). Franck Ribery ani Arjen Robben v klubu neprodlouží smlouvu. Roben opouští bavorský velkoklub po deseti letech, Ribery dokonce po dvanácti. Oba byli po celou dobu symbolem a zároveň hlavními tahouny úspěchů mnichovského týmu. Léta ale nejdou zastavit, Robbenovi bylo letos 35 let, Riberymu 36 a Bayern hledí do budoucna. Úlohu patřící matadorům přeberou mladíci Serge Gnabry a Kingsley Coman, přesto se dá čekat, že Bayern bude na přestupním trhu velmi aktivní.

Dominance Juventusu

Juventus se loni na přestupním trhu prezentoval velmi razantně – přestup Ronalda z Realu byl jedním z nejsledovanějších přestupů léta. A ačkoliv se italskému mistru určitě vyplatil, nedá se čekat, že by letos podobnou přestupovou bombu realizoval opět. Navíc získal velmi cenné zboží zdarma – po skončení smlouvy v Arsenalu posílí Juventus Aaron Ramsey, velšský univerzál do středu pole s nekompromisním tahem na branku.

Domácí konkurenti Juventusu jakoby se smířili s tím, že se turínskému klubu dívají jen na záda a hrají pouze o druhé místo. I přesto může některý z nich na transferovém trhu překvapit.

Zákaz přestupů pro Chelsea

Dalo by se čekat, že po odchodu Edena Hazarda bude aktivní v hledání posil zejména Chelsea. Jenže londýnský klub byl letos v únoru potrestán zákazem přestupů až do léta 2020. Příčinou je údajné porušení pravidel pro přestupy hráčů do 18 let. Chelsea se neúspěšně odvolala k FIFA, nyní ji čeká Arbitrážní soud pro sport (CAS) v Lausanne. Jenže ten si obvykle dává na čas a řízení pečlivě připravuje. A Chelsea se krátí čas, přestupní období v Anglii končí již 8. srpna.

Posilovat bude určitě konkurence. Liverpool nabuzen úspěchem v Lize mistrů bude chtít určitě doplnit již tak pečlivě poskládaný kádr a konečně získat domácí titul. Na vavřínech tak nemůže usnout ani petrodolary poháněný Manchester City.

V Manchesteru United se pomalu vzpamatovávají z působení Mourinha. Nové vrásky na čele jim infantilními videi sdílenými na sociálních sítích přidělaly mladé hvězdičky Lingard s Rashfordem, ale dá se čekat, že trenér Solskjaer vyřeší klukovinu pouze domluvou. Jak bylo vidět v uplynulém ročníku, kádr potřebuje posílit a zároveň trochu probrat. Klub se nejspíš, i pro dobro hráče, bude muset zbavit zcela vyčichlého Alexise Sancheze a co se honí hlavou Paula Pogby je možná záhadou i pro něj samotného.

Zcela jiné starosti mají londýnští rivalové. Tottenham stále čeká na úspěch v podobě titulu a jejich ambice na přestupovém trhu silně omezí investice do nového stadion. Na druhé straně Londýna má sice Arsenal dluhy za stadion již pod kontrolou a většinu již splatil, nicméně bez peněz za Ligu mistrů může jen těžko pomýšlet na nějaké megahvězdné nákupy.

Rekordní přestupy

S každou sezónou rostou výdaje klubů na transfery. Vždyť prvních třiceti nejdražších přestupů v historii se vleze do posledních deseti let, v první dvacítce jich jen šest je starších než pět let a v první desítce jich je osm z posledních tří let. Pojďme si připomenout deset nejdražších přestupů v historii:

  • Neymar (Barcelona – PSG); 222 milionů euro
  • Kylian Mbappé (Monaco – PSG); 135 milionů euro
  • Philippe Coutinho (Liverpool – Barcelona); 120 milionů euro
  • Ousmana Dembéle (Dortmund – Barcelona); 105 milionů euro
  • Paul Pogba (Juventus – Manchester United), 105 milionů euro
  • Eden Hazard (Chelsea – Real Madrid); 100 milionů euro
  • Cristiano Ronaldo (Real – Juventus); 100 milionů euro
  • Gareth Bale (Tottenham – Real); 100 milionů euro
  • Cristaono Ronaldo (Manchester United – Real); 94 milionů euro
  • Gonzalo Higuaín (Neapol – Juventus); 90 milionů euro
  • Romelu Lukaku (Everton - Manchester United); 85 milionů euro